Съветът по законодателството на НС поиска прекратяване на "безсмисленото" си съществуване

Огнян Герджиков, снимка БГНЕС

Председателят на парламентарния Консултативния съвет по законодателството проф. Огнян Герджиков поиска органът да бъде разпуснат, защото "съществуването му е безсмислено". Писмото на именития юрист, бивш председател на Народното събрание и служебен премиер е адресирано до сегашния председател на парламента Цвета Караянчева, която е патрон на съвета.

От създаването на консултативния орган през октомври 2017 година депутатите са поискали от него позиция по точно два законопроекта – промените в Кодекса на труда и проекта за Административнопроцесуален кодекс (АПК).

"През изтичащата 2018 г. не ни беше възложена никаква задача. Това обстоятелство ме кара да мисля, че Народното събрание повече няма нужда от този консултативен съвет. Номиналното му съществуване е безсмислено. Ето защо е коректно той да бъде закрит. Още повече, че членовете на съвета имаме резерви към качеството на някои от приеманите от Народното събрание нормативни актове и не желаем имената ни, евентуално, да се свързват с тях. От името на членовете на Консултативния съвет Ви моля най-учтиво, той да бъде закрит като това обстоятелство бъде публично огласено", се казва в писмото на Огнян Герджиков до Караянчева, с което Mediapool разполага.

Още в края на миналата година беше ясно, че управляващите от ГЕРБ не искат да чуват мнението на юристите в Консултативния съвет. Причината за това е, че управляващите не желаят критики за спорните си законодателни инициативи. Показателно бе, че антикорупционният закон не бе подложен на съгласуване в Консултативния съвет, въпреки че е най-важният закон за управляващата коалиция.

Още през декември членове на съвета обясниха неофициално пред Mediapool, че антикорупционният закон е "твърде непрофесионален, а някои текстове издават авторитарни нагласи". Затова и проектът е нямало как да получи положително становище от експертния орган.

През март т.г. Огнян Герджиков обяви публично, че в последните години законите се правят "безотговорно", "популистки" и "непрофесионално".

"Когато виждам как се творят законите, особено в последните години, наистина излизам от равновесие", коментира Герджиков тогава и даде пример със закона на Делян Пеевски за КТБ. Този закон даде възможност със задна дата да бъдат атакувани пред съд цесиите и прихващанията от активите и пасивите на банката.

"Той (законът за КТБ) е явно противоконституционен, ачик-ачик", каза юристът.

Още през март Герджиков сподели, че е настоявал безуспешно за среща с Цвета Караянчева за бъдещето на Консултативния съвет.

Споделяне

Още от България

Каква е оценката ви за проектокабинета на ИТН?