Съветът за сигурност единодушно наложи нови строги санкции на Северна Корея

Китай призова за преговори, за да се намали напрежението на Корейския полуостров

Съветът за сигурност единодушно наложи нови строги санкции на Северна Корея

Съветът за сигурност на ООН прие с единодушие резолюция, значително засилваща санкциите срещу Северна Корея, в отговор на извършените от Пхенян нови ракетни изпитания.

Резолюцията предвижда забрана на износа от КНДР на въглища, желязо, желязна руда, олово, оловна руда и морски продукти. Забраната може да доведе до съкращаване с една трета на годишния износ на Пхенян, който сега възлиза на 3 милиарда долара.

Освен това се забранява на страните, в които работят севернокорейци, да увеличават техния брой. Забранява се също създаването на нови съвместни предприятия с КНДР и допълнителни инвестиции във вече съществуващите. Санкциите предвиждат също замразяване на авоарите и забрана за пътуване спрямо 13 физически лица и предприятия, свързани с ядрената и ракетната програми на Пхенян.

САЩ са изготвили първоначалния текст и са преговаряли по него с Китай в продължение на няколко седмици, отбелязва Асошиейтед прес.

В резолюцията се призовава за възобновяване на "шестстранните преговори" - международния форум за денуклеаризация на Корейския полуостров, с участието на двете Кореи, Китай, САЩ, Русия и Япония, предаде ДПА.

Посланикът на САЩ в ООН Ники Хейли заяви след гласуването, че новата резолюция "позволява да се изпрати силно послание на севернокорейския режим". "Не трябва да се заблуждаваме, че сме решили проблема. Ни най-малко. Севернокорейската заплаха продължава да тегне върху нас и бързо става все по-голяма", добави Хейли, цитирана от Ройтерс.

"Необходими са още действия. Съединените щати предприемат и ще продължат да предприемат предпазливи отбранителни мерки, за да защитят себе си и своите съюзници", изтъкна тя, добавяйки, че Вашингтон ще продължи съвместните годишни военни учения с Южна Корея. По думите на Хейли новите санкции ще засегнат една трета от икономиката на Северна Корея и ще станат най-строгите мерки, налагани напоследък.

Китайският посланик в ООН Лю Цзеи изтъкна след гласуването, че единодушното одобряване на резолюцията е показало "единството на позициите на страните по света по въпроса за постигане на мир на Корейския полуостров". В същото време представителят на Пекин изтъкна, че разполагането в Южна Корея на американските системи за противоракетна отбрана ТААД /THAAD/ не помага за стабилността региона. "Разполагането на ТААД няма да доведе до решаване на севернокорейския проблем и няма да спре ракетните и ядрените изпитания на КНДР", заяви китайският дипломат.

За уреждането на кризата около КНДР са необходими нестандартни подходи, изолацията и натискът трябва да отстъпят място на диалога и преговорите заяви руският постоянен представител в ООН Василий Небензя.

"Съветът за сигурност на ООН току-що одобри с 15 гласа "за" и нито един "против" санкции срещу Северна Корея. Китай и Русия гласуваха с нас. Много голямо финансово въздействие", написа в Туитър Тръмп, който прекарва 17-дневната си ваканция в частния си голф клуб в щата Ню Джърси.

Китай призова за преговори, за да се намали напрежението на Корейския полуостров

В неделя китайският външен министър Ван И призова всички страни, свързани с усилията за спиране на севернокорейската ядрена оръжейна програма, да се върнат на масата за преговори, предаде ДПА.

Ван отбеляза, че санкциите срещу Пхенян са необходими, имайки предвид ракетните изпитания на КНДР през юли, но подчерта, че наказателните мерки не са основната цел. "Целта ни е да върнем на масата за преговори всички страни, ангажирани с ядрените въпроси, и чрез разговори да се намерят решения за Корейски полуостров без ядрени оръжия", каза китайският министър пред репортери в Манила в кулоарите на срещата на висшите дипломати от АСЕАН.

Китайският външен министър каза, че се е срещнал със севернокорейския си колега И Йон-хо и чрез него е приканил Пхенян да спазва резолюциите на ООН и да престане да "провокира добрата воля на международната общност" с изпитания на ракети и ядрени опити, съобщи Асошиейтед прес.

Китайската подкрепа за сериозните икономически санкции срещу Пхенян показват, че Пекин признава сериозността на заплаха, която представлява севернокорейските ядрена програма и ракетни изпитания. Това заяви в Манила Сюзън Торнтън, изпълняващата длъжността помощник държавен секретар на САЩ за Източна Азия и Тихия океан, съобщи Ройтерс.

Русия и Китай имат обща позиция на Корейския полуостров да има двойно замразяване, тоест от една страна на ракетните и ядрени изпитания на Северна Корея, а от друга -  на военните учения на САЩ и Южна Корея. Това заяви днес руският министър на външните работи Сергей Лавров, цитиран от ТАСС.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят