Съветът за сигурност единодушно подкрепи декларация за спиране насилието в Сирия

Съветът за сигурност на ООН одобри единодушно незадължителна декларация за Сирия. В документа се изразява подкрепа за усилията на специалния пратеник на световната организация Кофи Анан да договори прекратяване на насилието в страната, застрашена от гражданска война.

Съветът за сигурност заплаши Сирия "с по-нататъшни стъпки", ако откаже да се съобрази с предложението на Кофи Анан, което предвижда обявяване на примирие, политически диалог между режима и опозицията и пълен достъп на хуманитарните организации до населението в пострадалите от конфликта райони.

Евентуален диалог обаче бе отхвърлен както от опозицията, така и от режима на президента Башар Асад. Опозицията твърди, че няма да спре протестите и нападенията преди отстраняването на Асад. Той от своя страна определя опозицията като "терористи", с които не би преговарял.

Държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън похвали Съвета за сигурност на ООН за изразената единодушна подкрепа за усилията на Кофи Анан и призова сирийския президент Башар ал Асад да поеме по този път за излизане от кризата, предаде Ройтерс.

"Това е положителна стъпка. Съветът заговори с единен глас", заяви Клинтън.

"На президента Асад и неговия режим ние казваме, заедно с цялата международна общност: поемете по този път, следвайте го или ще се изправите пред засилващ се натиск и изолация", заяви Клинтън пред репортери след среща с афганистанския външен министър.

Усилията за по-активна международна намеса в Сирия се блокират от Русия и Китай.

По-рано руският външен министър Сергей Лавров коментира, че Западът се опитва чрез Съвета за сигурност на ООН да наложи на сирийците развитие на кризата, което няма да бъде устойчиво и ще породи нови конфронтации.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?