Съветът за сигурност на ООН гласува по-строги санкции срещу Северна Корея

САЩ не искат война с Пхенян, Русия се опасява от хуманитарна криза заради санкциите

Съветът за сигурност на ООН гласува по-строги санкции срещу Северна Корея

Постоянната представителка на САЩ в ООН Ники Хейли заяви, че страната ѝ не иска война със Северна Корея, и каза, че Пхенян "все още не е минал онази точка, след която няма връщане назад", съобщи Ройтерс.

Ако Северна Корея се съгласи да се откаже от ядрената си програма, тя може да спаси бъдещето си. Ако докаже, че може да живее в мир, светът ще живее в мир с нея, заяви Хейли, след като Съветът за сигурност на ООН гласува нови, по-строги санкции срещу Северна Корея.

Приетата резолюция бе гласувана в смекчен вариант и не налага пълна забрана върху вноса на петрол или замразяване на авоарите на правителството и лидера Ким Чен-ун, както първоначално искаше администрацията на американския президент Доналд Тръмп, отбелязва Асошиейтед прес.

Забрана за купуване на текстил и доставки на газ

Документът на ООН забранява на страните членки да купуват севернокорейски текстил и налага ембарго върху доставките за Северна Корея на втечнен газ и газов кондензат, ограничава износа на суров петрол за Пхенян до равнището от последните 12 месеца, а износа на рафинирани петролни продукти до 2 милиона барела годишно.

През 2016 г. износът на текстил е бил второто по важност експортно перо за Северна Корея и по данни на Южнокорейската агенция за търговия и инвестиции е донесъл на Пхенян 756 милиона долара. Почти 80 на сто от износа на текстил е за Китай.

По-голямата част от петролните доставки за Пхенян са от Китай. Според анонимен американски източник, цитиран от Ройтерс, КНДР внася около 4,5 милиона барела рафинирани петролни продукти годишно и 4 милиона барела суров петрол.
На всички страни членки се забранява също да издават нови разрешителни за работа на севернокорейски работници. Заедно с износа на текстил това са двата основни източника за приходи в твърда валута за Пхенян.

Резолюцията дава право на страните членки да извършват в открито море проверки на плавателни съдове, заподозрени в нарушаване на ембаргото срещу КНДР, предаде ТАСС.

Документът съдържа и санкции срещу някои структури на Корейската трудова партия, включително срещу Централния ѝ военен комитет и министъра на въоръжените сили Пак Йон-сик.

Това е деветата резолюция със санкции, която Съветът за сигурност приема единодушно от 2006 година заради ракетната и ядрената програма на Пхенян, припомня Ройтерс.
Първоначалният текст, предложен от САЩ, предвиждаше по-сурови мерки, но Вашингтон прие да смекчи санкциите, за да осигури подкрепата на съюзниците на Пхенян - Пекин и Москва.

Американската посланичка заяви, че тази резолюция нямаше да може да бъде приета, ако не бяха силните връзки, създали се между американския президент Доналд Тръмп и китайския президент си Цзинпин.

Китайският посланик в ООН Лю Цзией призова Северна Корея да погледне сериозно на очакванията и волята на международната общност и призова всички страни в конфликта да запазят самообладание и да не засилват напрежението.

Русия се опасява, че санкциите могат да доведат до хуманитарна криза

Руският представител Василий Небензя каза, че страната му е подкрепила новите санкции срещу Пхенян, защото не приема ядрените му амбиции, и смята, че трябва категорично да се реагира на последния му ядрен опит.
Той заяви обаче, че Москва смята, че мерките за финансов натиск върху КНДР на практика са изчерпани, а по-нататъшни рестрикции могат да бъдат равносилни на "опити да се задуши" икономиката на страната и могат да предизвикат голяма хуманитарна криза.

Руският представител заяви, че е "голяма грешка", че Съветът за сигурност игнорира руско-китайското предложение за подновяване на диалога със Северна Корея, и каза, че приемането на нови санкции по-скоро ще засегне невинни цивилни, а няма да намали финансирането на ядрената и ракетната програма на Пхенян, предаде ДПА.

Той призова генералният секретар на ООН Антониу Гутериш да помогне да се стигне до преговори, а не да се действа със санкции.

Пекин и Москва предложиха споразумение за "двойно замразяване" - САЩ и Южна Корея да спрат военните си учения на Корейския полуостров, а Пхенян да прекрати ядрената си и ракетна програма.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?