Съветът за сигурност на ООН иска засилване на ударите срещу "Ислямска държава"

Снимка: ЕПА

Кампанията срещу позиции на "Ислямска държава" в Ирак и Сирия трябва да бъде разширена. Затова призова в съоба Съветът за сигурност на ООН, предава Ройтерс.

"Членовете на Съвета за сигурност призоваха международната общност, в съответствие с международните закони, да засилят и разширят подкрепата си за иракското правителство, включително иракските сили за сигурност, в борбата срещу "Ислямска държава" и свързаните с нея групировки", се казва в изявление на съвета.

В него се посочва още, че джихадистите трябва да бъдат победени, а нетолерантността, насилието и омразата, които те прегръщат, да бъдат изкоренени.

Междувремнно началник-щабът на отбраната на Канада генерал Томас Лоусън заяви, че само с нанасяне на въздушни удари срещу позициите на джихадистите в Сирия и Ирак международната коалиция няма да може да унищожи терористичната организация.

"И широко се осъзнава фактът, че допълнителен натиск върху "Ислямска държава" ще оказват иракските въоръжени сили", коментира той, добавяйки, че за осъществяването на бъдеща сухопътна операция иракските войници трябва да бъдат подготвени от военни инструктори на съюзниците.

Според Лоусън "това ще е следващият етап на стратегията" и това становище се споделя и от други членове на водената от САЩ коалиция.

Канада вече започна да изпраща военнослужещи в Близкия изток. В борбата срещу "Ислямска държава" ще участват девет нейни самолета, сред които шест изтребителя Ф-18, два разузнавателни самолета "Си Пи-140 Орора" и самолет-цистерна "Еърбъс Си Си-150 Поларис", както и 600 военни "за поддръжка на въздушната мисия".

Освен това ще бъде продължено участието на 69-те канадски военни специалисти, които от началото на септември като военни съветници помагат на иракските и кюрдските сили да се борят срещу групировката.

Както съобщи преди това премиерът на Канада Стивън Харпър, канадската авиация ще бомбардира позиции на ислямистите само на територията на Ирак. Той подчерта, че канадските военнослужещи няма да участват във възможна сухопътна операция.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят