Съветът за сигурност на ООН отново призова за прекратяване на огъня в Сирия

Броят на цивилните жертви в Източна Гута надхвърли 860 души

Съветът за сигурност на ООН отново призова за прекратяване на огъня в Сирия

Съветът за сигурност на ООН отново призова за спазване на приетата от него на 24 февруари резолюция за 30-дневно хуманитарно прекратяване на огъня в Сирия, предаде АП.

На заседание при закрити врата по темата в сряда страните членки са изразили безпокойство от хуманитарната ситуация в близкоизточната държава.

Специалният пратеник на ООН за Сирия Стафан де Мистура и помощник генералният секретар на световната организация по хуманитарните въпроси Урсула Мюлер са запознали Съвета за сигурност с развитието на обстановката в Сирия.

Предвидено е генералният секретар на ООН Антониу Гутериш да докладва в понеделник на съвета за изпълнението на резолюцията. Във вторник Гутериш призова всички страни в конфликта да спазват примирието и изрази безпокойство от атаките срещу бунтовническия анклав край Дамаск Източна Гута и от обстрела на сирийската столица, припомня АП.

Най-малко 62 цивилни, сред които шест деца, са били убити при бомбардировки и артилерийски обстрел на Източна Гута в сряда, съобщи Сирийският център за наблюдение на правата на човека, цитиран от Франс прес.

Базираната във Великобритания неправителствена организация, която разполага с широка мрежа от информатори в Сирия, отбеляза, че повечето от тези хора са загинали при руски въздушни удари.

С това общият брой на убитите цивилни в Източна Гута от началото на операцията на сирийските правителствени сили за отвоюване на бунтовническия бастион на 18 февруари надхвърли 860.

Сирийският режим си е върнал 52% от анклава. Правителствените сили са успели да разполовят контролираните от бунтовниците райони в Източна Гута на две части, съобщи наблюдателният център, цитиран от ДПА.

Директорът на организацията Рами Абдел Рахман коментира, че режимът прилага същата тактика като при превземането на Източен Алепо през 2015 г. – първо разделя набелязаната територия, след което изолира цивилните в малка зона.

Споделяне

Още от Свят