Съветът за сигурност на ООН прие резолюция срещу джихадистите в Ирак

Съветът за сигурност на ООН единодушно прие резолюция срещу радикалните ислямисти в Ирак и Сирия, в която също така се предупреждава за действия срещу физически и юридически лица, които финансират или другояче подпомагат терористичните групировки, съобщиха Франс прес и ДПА.

Резолюцията е насочена срещу "Ислямска държава" (ИД), която контролира части от Ирак и Сирия, и срещу свързания с Ал Каида Фронт Ан Нусра, който действа в Сирия. В нея се настоява тези две организации "да спрат всякакво насилие и терористични действия и незабавно да се разоръжат и разпуснат".

Съветът за сигурност поставя в черния си списък шестима души от двете екстремистки организации. Замразяват се техните активи, налага им се оръжейно ембарго и забрана за пътуване. Освен това Съветът за сигурност заплаши да санкционира всеки, който подпомага терористичните групировки.

"Съветът за сигурност изразява готовността си да обмисли санкции срещу физически и юридически лица, които оказват подкрепа на ИД или Фронта Ан Нусра чрез пари, оръжия, планиране или вербуване, се казва в резолюцията.

Текстът на внесената от Великобритания резолюция е поставен под Глава 7 от Устава на ООН, което разрешава прибягване до санкции, или дори до сила за прилагането им, но засега не разрешава военна операция, отбелязва АФП, цитирана от БТА.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят