Съветът за сигурност на ООН се опитва да постигне единна позиция към Пхенян

Съветът за сигурност на ООН се опитва да постигне единна позиция към Пхенян

Съветът за сигурност на ООН се събра на ново извънредно заседание в отговор на шестия севернокорейски ядрен опит, на фона на нарастващия брой призиви за налагане на санкции, предадоха световните агенции.

САЩ искат ООН да вземе възможно най-силни мерки, за да накаже Северна Корея за шестия ѝ ядрен опит. "Дойде моментът да спрем с половинчатите мерки", заяви постоянната представителка на САЩ в ООН Ники Хейли. Тя подчерта, че са необходими спешни действия и че подходът, който ООН прилага от 2006 г. насам, не е успял да промени отношението на севернокорейския режим.

"Въпреки усилията ни севернокорейската ядрена програма е по-напреднала и по-опасна от всякога", заяви Хейли. "Войната никога не е нещо, което САЩ искат. Не го искаме и сега. Но търпението на нашата страна не е неизчерпаемо", предупреди тя.

Токио вече поиска налагането на нови санкции срещу режима в Пхенян, които може да засегнат работещите в чужбина севернокорейци, или петролния сектор, който не беше включен в санкциите от 5 август. Малко преди началото на заседанието посланикът на Япония в ООН Коро Бесхо подчерта, че ООН има нужда от единство и подчерта, че не може да се губи време.

Постоянният представител на Франция в Съвета за сигурност Франсоа Делатр заяви, че неговата страна иска ООН да наложи нови санкции на Северна Корея, бързо прилагане на вече наложените санкции, както и приемането на отделни нови санкции от страна на ЕС.

Според Делатр новите санкции на ООН трябва да засягат всички сектори от икономиката на страната.

Постоянният представител на Русия в ООН Василий Небензя обаче заяви, че проблемите на Корейския полуостров няма да бъдат разрешени само чрез санкции. "Този път не предлага варианти за започване на конструктивни преговори със Северна Корея", подчерта руският дипломат.

Днешното извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН се провежда по искане на САЩ, Япония, Франция, Великобритания и Южна Корея. Възможно е на него да бъдат порицани действията на Пхенян и да се обсъдят други потенциални стъпки.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш се надява Съветът за сигурност да остане единен и да предприеме адекватни действия относно Северна Корея, заяви заместник-генералният секретар по политическите въпроси Джефри Фелтман, цитиран от Ройтерс. Той предупреди 15-членният Съвет, че "с нарастване на напрежението нараства и опасността от недоразумения, погрешни преценки и ескалация".

Последните действия на Пхенян "изискват цялостен отговор, за да се прекъсне цикъла на провокации от страна на Северна Корея", заяви Фелтман пред Съвета за сигурност. "За да е ефективен, подобен отговор трябва да включва мъдра и дръзка дипломация", добави той.

Споделяне

Още от Свят