Съветът за сигурност на ООН се събира заради ирански опит с балистична ракета

Съветът за сигурност на ООН се събира заради ирански опит с балистична ракета

Съветът за сигурност към ООН обяви, че ще проведе извънредна среща относно изстреляната по-рано иранската балистична ракета, предава Франс прес.

Повод е желанието на САЩ за спешна консултация, след като израелският посланик в ООН призова за действията на Съвета.

По-рано днес беше изстреляна тестово първата иранска балистична ракета след встъпването на Доналд Тръмп като президент на САЩ. По-късно Белия дом потвърди, че е в течение с информацията, но не даде повече подробности за позицията си или за евентуална реакция. Опитът беше направен, въпреки че Резолюция 2231 на Съвета забранява на Иран подобни изпитания.

ЕС: ракетните изпитания на Иран не са нарушение на ядреното споразумение

Иранската балистична ракетна програма не е част от международното споразумение (по иранската ядрена програма), затова изпитанията на балистични ракети не са в нарушение на това споразумение, заяви във вторник говорител на Европейската комисия, цитиран от БТА.

ЕС е загрижен за иранската ракетна програма и призовава Техеран да се въздържа от действия, подкопаващи доверието, като например ракетни изпитания, добави говорителят. ЕС очаква Иран да изпълни всички свои международни задължения.

ЕС ще запази въведените ограничения по отношение на иранската ракетна програма за срок от осем години от приемането им през 2015 г., или докато Международната агенция за атомна енергия заключи, че всички ядрени материали в Иран се използват за мирни цели. Дали изпитанията на балистични ракети са в нарушение на съответната резолюция на Съвета за сигурност на ООН, ще прецени съветът, добави говорителят.

Съветът за сигурност на ООН забрани с резолюция изпитанията от Иран на балистични ракети с възможност да носят ядрен заряд.

Иран отказва да потвърди изпитанието

Иранският министър на външните работи Мохамад Джавад Зариф отказа да потвърди дали страната му е извършила изпитание на балистична ракета. Той само напомни, че иранската ракетна програма не е част от споразумението за ограничаване на ядрената програма, което Техеран и световните сили подписаха през 2015 г. в замяна на премахване на санкциите, предаде Асошиейтед прес.

"Въпросът за ракетите не е част от споразумението за ядрената програма", заяви Зариф на съвместна пресконференция днес с намиращия се на посещение в Техеран френски външен министър Жан-Марк Еро.

Зариф повтори традиционната позиция на Техеран, че ракетите му "не са предназначени да носят ядрени бойни глави".

Еро каза на пресконференцията със Зариф, че Франция ясно е изразила безпокойството си във връзка с иранското изпитание на балистична ракета, и добави, че то е накърнило доверието на международната общност в Иран и е извършено в нарушение на Резолюция 2231 на Съвета за сигурност на ООН, предаде Ройтерс.

Споделяне

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?