Съветът за сигурност най-после прие резолюция за ивицата Газа

Съветът за сигурност най-после прие резолюция за ивицата Газа

Съветът за сигурност на ООН прие тази нощ резолюция, призоваваща за незабавно прекратяване на огъня в ивицата Газа, която по-късно бе отхвърлена от Израел и "Хамас'', съобщиха световните агенции в петък.

Резолюцията бе приета с 14 гласа от общо 15, като САЩ се въздържаха. В текста се подчертава неговата "спешност и се призовава за незабавно, трайно и изцяло спазвано прекратяване на огъня, което да доведе до пълно изтегляне на израелските сили от Газа".

Американският държавен секретар Кондолиза Райс заяви, че САЩ са се въздържали при гласуването, защото първо искат да видят изхода от египетското посредничество в конфликта.

Веднага след приемането на декларацията израелският външен министър Ципи Ливни обаче даде индикации, че Тел Авив няма да се съобрази с резолюцията на ООН.

"Израел е действал, действа и ще продължи да действа съгласно своите разбирания – гарантиране на сигурността на гражданите му и правото му да се защити", заяви Ливни.

По-късно премиерът Ехуд Олмерт обяви, че Тел Авив няма да спре офанзивата в Газа , тъй като резолюцията на ООН е "неприложима", още повече че палестинският ракетен обстрел срещу Израел продължава.

Ислямисткото движение "Хамас" от своя страна съобщи, че не се смята "обвързано“ от резолюцията на Съвета за сигурност на ООН, тъй като тя не защитава интересите на палестинския народ.

Тази нощ Тел Авив осъществи най-малко 50 въздушни атаки, няколко ракети бяха изстреляни и срещу Южен Израел. По информация на Франс прес дванайсет палестинци, включително шестима членове на едно семейство, са убити при израелски въздушни атаки и бомбардировки в ивицата Газа.

Свидетели са съобщили на ООН, че 30 палестинци са били убити по-рано тази седмица, след като израелската армия е атакувала къща, в която преди това е евакуирала около 100 души, половината от които деца.

Израелски военен говорител заяви, че е започнало разследване на тази и на други информации, че израелски войници са стреляли по цивилни и не са помогнали на ранени цивилни граждани.

От началото на конфликта досега за загинали 770 палестинци и 14 израелци, съобщава ББС.

След петъчните молитви десетки хиляди демонстранти, призовани от влиятелния ислямски теолог Юсеф ал Карадауи, излязоха по улиците в арабските страни да протестират срещу операцията на Израел в Газа.

Духовникът обяви петък за "Ден на подкрепа" и посъветва имамите в мюсюлманския свят да засегнат в днешните проповеди положението в Газа.

В Ерусалим по време на демонстрацията се стигна и до безредици, след като палестинци замерваха силите за сигурност с коктейли "Молотов". Големи протести се проведоха в Доха, Багдад, Александрия, Аман и други арабски градове.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?