Съветът за сигурност одобри споразумението за Иран

Съветът за сигурност одобри споразумението за Иран

Съветът за сигурност на ООН одобри единодушно историческото споразумение за иранската ядрена програма между Техеран и шестте световни сили /петте постоянни членки на ООН плюс Германия/.

Приетата от съвета резолюция е първата стъпка към отмяната на икономическите санкции срещу Иран в замяна на сключеното с него споразумение за ограничаване на ядрената му програма, отбелязва ДПА.

Резолюцията предвижда отпадането на санкции, включително забраната за пътуване и замразяването на авоари, чиято цел е да възпрепятстват развиването от Техеран на ядрени дейности с възможно двойно предназначение. Облекченият санкционен режим трябва да влезе в сила до 90 дни, след като Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) докладва на съвета, че Иран изпълнява задълженията си по споразумението.

Ако някой измежду договорилите споразумението Китай, Франция, Германия, Великобритания, Русия САЩ и Европейския съюз изрази мнение, че Иран не спазва ангажиментите си, то Съветът за сигурност на ООН ще трябва да гласува в 30-дневен срок дали да потвърди решението си за отмяна на санкциите, става ясно от резолюцията.

Ако съветът не излезе с резолюция с такова потвърждение при наличие на повдигнати възражения, то санкциите отново ще влязат автоматично в сила.

Според приетия днес документ всички международни санкции срещу Иран ще паднат след десет години, при условие че властите в Техеран изпълнят договореностите.

Ройтерс предаде, че ЕС също е одобрил днес споразумението на Иран с "шесторката".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?