Съветът за сигурност решава да удължи ли имунитета на американските войници от МНС

Спорният въпрос дали американските войници, които участват в международни мироопазващи мисии, трябва да имат имунитет от Международния наказателен съд(МНС), днес отново ще бъде обсъждан в Съвета за сигурност на ООН, съобщи Би Би Си.

Съветът трябва да реши дали да продължи действието на този имунитет с още една година. Но дори това да стане, спорът между Европа и Америка за новия постоянен съд за военни престъпления ще продължи.

Преди една година САЩ заплашиха да изтеглят своите войници от мироопазващите мисии на ООН, ако Съветът за сигурност не гарантира, че те няма да бъдат преследвани от Международния наказателен съд.

Очаква се Съветът да приеме нова резолюция, която удължава с една година срока на този имунитет, но гласуването по този въпрос вероятно ще бъде повторение на гласуването по време на иракската криза, което раздели страните-членки - Великобритания и Испания "за", а Германия и Франция - "против". Но този спор надхвърля рамките на Съвета за сигурност.

През изминалата година администрацията на Джордж Буш се опитваше да си осигури постоянен и пълен имунитет за САЩ по друг начин. Белият дом подписва двустранни споразумения с колкото се може повече държави, с които те се задължават да не предават никакви американци на съда. Европейският съюз призова страните-кандидати за членство от Източна Европа да спазват неговите наставления по този въпрос, т.е. изключенията от съдебно преследване да се отнасят само до американски военни, или американски държавни служители, които се намират на територията на съответната държава.

Миналата седмица САЩ реагираха гневно, като изпратиха протестна нота до правителствата от ЕС. Вашингтон обвини ЕС в това, че се опитва да подкопае американската дипломация и да подкопае опитите на Белия дом да възстанови трансатлантическите отношения след иракската криза. Официални представители в Брюксел отхвърлиха тези доводи като неоснователни. Европа смята, че сделките за пълен имунитет на американските граждани могат да осуетят дейността на Международния наказателен съд още преди той да е разгледал първото си дело.

Споделяне

Още от Свят