Съветът за сигурност ще обсъжда подновяването на програмата "Петрол срещу храни"

Съветът за сигурност днес ще обсъжда при закрити врати въпроса за подновяване на хуманитарната програмата за Ирак "петрол срещу храни". В основата на дебатите ще бъде предложението на генералния секретар на ООН Кофи Анан изпълнението на програмата, което в последно време се осъществяваше съвместно с иракските власти, да бъде поето изцяло от ООН.

В началото на седмицата ООН прекрати изпълнението на програмата заради заплахата от война и евакуацията на служителите на международната организация от Ирак.

Междувременно Съединените щати съобщиха, че са готови да предоставят спешна помощ на Ирак от 600 000 тона пшеница. Американското министерство на земеделието уточни, че е дало нареждане за незабавното изпращане на първите 200 000 тона пшеница, част от които може да бъдат разменени срещу ориз.

Останалите 400 000 тона при необходимост ще бъдат отпуснати от резерва, който е под разпореждането на министерството на земеделието.

"Президентът Буш уверява иракското население, че ще разполага с необходимата храна и медикаменти", заяви американската министърка на земеделието Ан Виниман. Първата партида пшеница ще бъде изпратена в Ирак още следващата седмица, предаде АФП.

По БТА

Споделяне

Още от Бизнес

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?