Съветът за стратегическо сътрудничество между България и Турция се събира в Анкара

Министър-председателят Бойко Борисов с голяма група министри пристига във вторник в Анкара за първата среща на българското и турското правителство в рамките на договорения преди време между София и Анкара Съвет за стратегическо сътрудничество на високо равнище, съобщава в специална кореспонденция от Турция БТА в понеделник.

Съвместното заседание с българското правителство се предвиждаше отначало да се състои в София. Лекарите обаче не разрешиха на турския премиер, който претърпя две операции, да пътува.

Българската делегация ще бъде приета от турския президент Абдуллах Гюл. Предвижда се Бойко Борисов да разговаря 50 минути на четири очи с Ердоган. Ще се състои съвместно заседание на министрите на България и Турция, после двамата премиери ще дадат съвместна пресконференция и след вечеря българската делегация ще се завърне в София.

Въпреки сравнително кратката по време визита обаче в разговорите между министър-председателите и министрите от двете страни се предвижда да бъдат обсъдени широк кръг от въпроси, обхващащи различни сектори - енергетика, икономика, култура. Очаква се да бъдат подписани и различни документи, споразумения в областта на транспорта, икономиката, културата, информацията и др.

Енергетиката се посочва сред основните теми на разговорите, като главният е свързването чрез интерконекторна връзка на газопроводните мрежи на двете страни. Проектът на българската страна  предвижда да бъде изградена 77-километрова тръба, по която Турция ще подава газ от турския газопровод на България при нужда. Тръбата ще тръгне от тракийската граница на Турция и ще стига до Хасково. Захранването ще става с газ от Азербайджан, с който Турция вече има подписано газово споразумение. Финансирането на тръбата на българска територия се предвижда да бъде направено с европейски капитали.

Очакваното подписване на меморандум по въпроса, което се предвижда да стане по време на посещението на Бойко Борисов, ще бъде израз на добра воля и на задълбочаване на отношенията между Турция и България, отбелязва пред БТА високопоставен турски специалист, пожелал да остане анонимен.

От друга страна в Анкара има известно объркване от последните рокади в българското правителство и най-вече от отстраняването на енергийния министър Трайчо Трайков в такъв важен момент. Идващите от българска страна твърдения пък подсилиха съмненията за връзка между отстраняването на българския министър с руските интереси в България, се посочва в кореспонденцията.

Турските дипломатически източници оценяват много положително приетите преди време две декларации от Народното събрание на България, в едната от които се осъжда Възродителният процес по време на комунизма в България, а другата е срещу признаването на арменския геноцид. Декларациите се оценяват като важни стъпки за положителното бъдеще на двустранните отношения.

Изключително положителен отзвук в Турция предизвика и новата и решението на българското правителство, с което турските граждани с шенгенски визи от 2 март тази година вече пътуват без визи в съседна България. "Една много добра инициатива на българското правителство, която ще допринесе за разширяване на добросъседските ни отношения", се казва в огласената по този повод декларация на турското външно министерство.

Доста по-рано Турция бе установила Съвети за стратегическо сътрудничество на високо равнище с Ирак и със Сирия, в рамките на стратегията за "нулеви проблеми със съседите". Но събитията от Арабската пролет провалиха тези иницативи. С Атина отношенията също са в застой заради Кипър, който ще поеме председателството на ЕС от 1 юли т.г. Турският министър по европейските въпроси Егемен Багъш даже предупреди, че Турция може да анексира Северен Кипър.

"От съседните страни (Турция граничи с десет страни,бел. авт.) към момента нашата страна няма проблеми единствено с България. Напротив, отношенията се развиват толкова добре, колкото никога не са били за целия период от развитието им. Това е много показателно,особено когато тази година честваме 100 г.от Балканските войни като преход от войните към мира. В тази връзка смятам, че посещението на българското правителство в Анкара е важно", коментира пред БТА външнополитическият наблюдател Харун Гюндюз.

На културното сътрудничество също се очаква да бъде отделено голямо внимание. "Преди няколко седмици в Истанбул проведохме полезна среща с моя колега Вежди Рашидов и се договорихме сега в Анкара да подпишем споразумение за взаимно опазване на паметниците на културно-историческото наследство в Турция и в България. Ще се създаде възможност за съвместна работа на турски и български специалисти при реставрацията на историческите обекти. Освен това предвиждаме откриване на турски културно-информационен център в България" , заявява специално за БТА турският министър на културата Ертугрул Гюнай.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?