Съвети към китайците: Не си избирайте името Дъмбълдор, Исус или Пуси

Съвети към китайците: Не си избирайте името Дъмбълдор, Исус или Пуси

Китайските държавни медии посъветваха гражданите внимателно да обмислят избора на английско име, така че да не попаднат на такова, което носи нещастие. Китайците са предупредени за избор на име, което може да доведе до престъпление или пък на такова, което просто няма никакъв смисъл, става ясно от сайта на CCTV News.

Много китайци предпочитат да използват английско име, особено ако правят бизнес, свързан със Запада.

Първо, внимавайте, защото английските имена идват с различни конотации. Името може да дойде с "чувство" или идея за това какъв тип човек сте и откъде произхождате.

Първата група са "правилни" традиционни имена като Елизабет, Майкъл, Уилям, Катрин. Те са "фантазни", но "консервативно" звучащи имена и предполагат, че идвате от такова семейство. Носят далечно чувство за принадлежност към Великобритания. Изберете такова, ако търсите име, което да изглежда "сигурно" английско, с подразбиране за богатство, съветва сайтът.

Второ – неимената като имена. Например: Surprise (Изненада), Dragon (Дракон), Fish (Риба), Lawyer (Юрист)

Много китайци обичат да вземат имена, които фактически не са имена, а са названия на различни предмети, на прилагателни или видове храна, често свързани със символиката на китайските имена. Макар че това може да е забавно, не се изненадвайте, ако мнозина чужденци останат с объркани или удивени погледи. Сайтът съветва човек да избягва такива имена, ако очаква обратен отговор от сериозна адвокатска фирма в Америка.

Трето – храни като име. Примери: Apple (Ябълка), Candy (Бонбони), Sugar (Захар), Cherry (Череша).

Тези имена са в отделна секция, тъй като са сред най-популярните избори. Проблемът? Храната е голямо попадение, но и липса. Обикновено липса. Такова име може да бъде твърде непристойно – например Candy, Lolly, Sugar (или каквото и да е сладко нещо) обикновено навяват представа за неособено умни момичета или за стриптийзьорки.

Четвърто: Имена на известни хора: Drew, Einstein, Madonna, Obama.

Изборът на име на известна личност би останало незабележимо, освен ако не е отличително. Например Никол, от Никол Кидман, е достатъчно често срещано. Но ако изберете име като Обама, Айнщайн или Мадона, ще предизвикате вторачен погледи. Трябва да сте достатъчно голям, за да се вместите в името.

Пето: Много стари имена.

Пример: Gertrude (Гертруд), Mildred (Милдред), Percival (Пърсивал), Wilbert (Уилбърт).

Докато някои стари имена като Bronwyn са оцелели през вековете, други звучат старомодно и дори грозно. Много от тях са използвани все още само от по-възрастни хора и такава представа предизвиквате, ако изберете такова име.

За съжаление, при тези имена е трудно да се отсеят добрите от лошите, тъй като някои все още са много широко използвани. Най-добрият начин да се разбере това е чрез проверка с чужденец.

Шест: Символи, религии, митология.

Например: Vampire (Вампир), Satan (Сатана), Medusa (Медуза), Edward Cullen (Едуард Кълън – от "Здрач"-бел.ред.)

Както и при имената известните личности, и тези имена вършат работа само ако са често срещани. Например Хари от "Хари Потър" е ОК. Но Херкулес, Сатана, Дъмбълдор или Исус е друга история.

Уникални имена като тези са не просто много забавни за англоговорящите, но също така предполагат, че имате нещо общо с това име. Ако се кръстите Сатана, някои чужденци могат да си помислят, че сте анти-християнин или член на хевиметълска банда.

Имена със сексуален подтекст като Creamy, Pussy, Dong или нещо като "Wang".

Чужденците не могат да бъдат обвинени, че са си избрали "сексуално име", тъй като тези названия не са откриваеми в учебниците. Лесен начин да избегнете такова име е да не избирате название на храна или на животно като "Beaver" (Бобър) или "Bunny" (Зайче).

В същото време Dong и Wang са жаргонни имена за мъжки полов орган. Така че при всички случаи избягвайте нещо като "Bunny Wang", съветва сайтът.

Споделяне

Още от Общество

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?