Съветничка на Асад: Войната в Сирия е към края си

Съветничка на Асад: Войната в Сирия е към края си

Съветничка на сирийския президент Башар Асад каза, че 6-годишната гражданска война в страната е към края си и че чуждите държави намаляват помощта си за бунтовниците, предаде Ройтерс.

Сирийското правителството ще даде отпор на всякакви "незаконни сили", независимо дали те са турски или американски, подчерта Бусейна аш Шаабан пред ливанската телевизия Ал Маядин. Тя отбеляза, че фактът, че Сирия провежда традиционния международен панаир в Дамаск за първи път от началото на конфликта, "изпраща сигнал, че войната е приключила и ние сме в началото на пътя към възстановяване".

Войната, в която загинаха стотици хиляди хора, достигна "финалната си фаза", след като чуждите сили, които подкрепяха бунтовниците, промениха политиката си, каза Шаабан.

"Така, както разгромихме тероризма, ние ще се борим срещу всяко незаконно присъствие на нашата територия, независимо дали става дума за САЩ или за Турция, - подчерта Шаабан. - И това е едно от предизвикателствата, пред които ще се изправим в подходящия момент и по подходящия начин".

Президентът на САЩ Доналд Тръмп прекрати подкрепата на ЦРУ за бунтовническите групировки, борещи се за свалянето на сирийския президент, припомня Ройтерс.

Турция, която отдавна е един от главните поддръжници на бунтовниците, също промени приоритетите си и вече не си поставя за първа цел падането на Асад от власт, а се опитва да подобри отношенията си с Русия и да предотврати кюрдската експанзия край своите граници.

Споделяне

Още от Свят