Съветничката на премиера проф. Аргирова иска отпадане на сертификата за антитела

Здравният министър: Няма такова решение още, чака се експертно предложение

проф. Радка Аргирова

Съветничката на премиера Кирил Петков по епидемичните въпроси проф. Радка Аргирова се обяви в петък за отпадане на зеления сертификат за хора с определени нива на антитела. По думите ѝ тези сертификати са "чисто българско наше произведение". Тя също така се обяви пред Нова телевизия за това на хората с фалшиви сертификати да се даде шанс да се ваксинират.

Опцията за издаване на зелен сертификат при нива на IgG антителата над 150 BAU/ml. е активна от 11 ноември. Коментарът на Аргирова за отпадането му е изненадващ, тъй като лично премиерът Кирил Петков настояваше през есента на миналата година хората с антитела да получат сертификати, а Аргирова ги защити, когато бяха въведени през ноември.

Опцията хората с антитела над определен праг да получават сертификат беше дадена през ноември при служебния министър Стойчо Кацаров след издаването на противоречиви препоръки от експертните съвети по епидемиология, вирусология и клинична лаборатория.

Въпреки това Аргирова и директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова присъстваха на пресконференцията по оповестяването на новия вид сертификати за антитела и защитаваха дадената опция .

Тази възможност бързо набра скорост и само за първия месец бяха издадени 230 000 сертификата за антитела. Оказа се, обаче, че над 50% от изследваните не покриват нужните нива, за да получат сертификат.

В петък здравният министър проф. Асена Сербезова коментира в парламента, че все още няма решение да отпадне зеленият сертификат за наличие на антитела, но такава възможност се обсъжда.

Тя посочи, че евентуална промяна за зеления сертификат ще има, ако бъде направено предложение от експертния съвет по надзор на имунопрофилактиката, здравния контрол и главния държавен здравен инспектор.

На този етап няма такова, посочи Сербезова. Тя коментира, че не се обсъжда включването на допълнителни обекти, за които да важи изискването за зелен сертификат.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?