Съветничката на Тръмп, агитирала за продуктите на дъщеря му, може да бъде наказана

Келиан Конуей

Съветничка на президента на САЩ Доналд Тръмп може да бъде дисциплинарно наказана заради коментарите си в телевизионно интервю, в което приканва зрителите да купуват от модната линия на президентската дъщеря Иванка, предаде ДПА.

Двама водещи членове на американската Камара на представителите изпратиха писмо до службата по правителствена етика, настоявайки този орган да разгледа коментарите, направени от високопоставената съветничка Келиан Конуей по Фокс нюз в четвъртък сутрин.

Конуей защити марката на Иванка Тръмп, след като популярната верига универсални магазини Нордстром (Nordstrom) отказа да предлага модната ѝ линия.

В писмото, изпратено късно в четвъртък, републиканецът и председател на комисията за надзор на камарата Джейсън Чафец и високопоставеният демократ Илайджа Къмингс призовават службата да използва правомощията си и да препоръча мъмрене, временно отстраняване, понижение в службата или уволнение.

По-рано Къмингс определи думите ѝ като "нарушение като по учебник" на етичните правила и поиска случаят да бъде разследван от парламентарна комисия. Чафец пък нарече изказването ѝ "определено извън допустимото" и "неприемливо". Той съобщи, че заедно с Къмингс ще изпрати писмо до службата по правителствена етика, както и до Тръмп.

Говорителят на Белия дом Шон Спайсър заяви, че Конуей е била "посъветвана" за коментара си. Той отказа да влезе в подробности.

Споделяне

Още от Свят