Съветник на Блеър отрича да е разкрасявал доклада за Ирак

Аластър Кембъл, който бе изслушан днес в хода на разследването на лорд Хътън за самоубийството на Дейвид Кели, отрече да е оказвал каквото и да било лично влияние върху редактирането на правителствения доклад от септември 2002 г. за иракската оръжейна заплаха, предаде Ройтерс.

"Не съм добавял нищо, не съм махал нищо и не съм влиял върху доклада на нито един етап", заяви медийният съветник на Блеър. През цялото време той подчертаваше, че за редактирането е бил отговорен единствено Джон Скарлет, председател на Общата комисия по разузнаването.

"Аз казвах: колкото по-сухо, толкова по-добре. Съкратете реториката! Имаше пасажи, в които езикът беше прекалено цветист", разказа Кембъл, който прочете откъси от дневника си.

Той отново категорично отрече обвинението, отправено от журналист от Би Би Си, че е отговорен за пресиленото твърдение, че Саддам може за 45 минути да задейства оръжия за масово поразяване.

Запитан дали е оказал някакво влияние за включването на прословутата фраза за 45-те минути, той отговори: "Не, никакво!" Думите в публикувания текст били същите, както в проекта, който видял на 10 септември.

Кембъл, смятан за дясна ръка на Блеър, бе освиркан от няколко десетки демонстранти пред сградата на съда в Лондон. Социологическо проучване, публикувано днес във в. Гардиън, показа, че 52 процента от обществото не вярва нито на правителството, нито Би Би Си, че казват истината, и само шест на сто имат повече доверие на Блеър, отколкото на радиотелевизионната компания, предаде БТА.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?