Съветник на Дончев ще ръководи втора многомилионна агенция

Мартин Дановски става председател на Държавната агенция за научни изследвания и иновации

Мартин Дановски сн. БГНЕС

Съветникът на вицепремиера по еврофондовете Томислав Дончев - Мартин Дановски застава начело на втора държавна структура, която ще управлява стотици милиони левове от европейските фондове. Това става ясно от решение на Министерския съвет.

На заседанието на правителството в сряда Дановски е определен за председател на Държавна агенция за научни изследвания и иновации. Тя беше създадена с постановление на Министерския съвет от 14 септември 2020 г.

Новата държавна структура ще управлява половин милиард лева от еврофондовете, каза в петък по време на парламентарния контрол Томислав Дончев.

Дановски е избран да я оглави, защото има съществен опит, като специалист в областта на инвестиционния маркетинг, бизнес и мениджмънт консултациите в частния сектор, се казва в правителственото съобщение.

Дановски е и председател на Управителния съвет на "Фонд мениджър на финансови инструменти в България" ЕАД, т.нар. Фонд на фондовете, който управлява около един милиард лева от еврофондовете чрез финансови инструменти. В правителственото съобщение не е уточнено дали той ще напусне този пост или ще съвместява и трите позиции.

Агенцията за научни изследвания с бюджет от 500 млн. лв.

Държавната агенция за научни изследвания и иновации беше създадена по препоръка на Главна дирекция "Научни изследвания и иновации" на Европейската комисия. Причината - България е на предпоследно място в ЕС по отношение на развитието на иновациите и научната дейност.

Очакванията са новата държавната агенция да обедини и концентрира усилията на българските институции в области като приложни научни изследвания, подкрепа на иновации и иновационната инфраструктура, както и взаимодействие между наука и реален сектор.

Целта е да се насърчи взаимодействието между научните звена и икономически оператори не само в сферата на природните и на социалните науки, но и на цели сфери от обществения живот, беше посочено в мотивите за създаването на агенцията.

По думите на Дончев през нея ще се финансират всички "авангардни открития", които ще се правят у нас. За тази цел от агенцията ще се управлява ресурс от около 500 млн. лв. от еврофондовете.

Кой е Мартин Дановски?

Мартин Дановски е познат като медиен и маркетингов специалист.

Притежава 20-годишен опит в бизнес икономиката, маркетинга и институционалните въпроси, с разширен фокус върху средствата, програмите и инструментите на ЕС.

Той е съветник по икономическата политика в кабинета на вицепремиера Томислав Дончев от 2015 г. Малко след това от 22 октомври 2015 г. е назначен първо за член на Управителния съвет на Фонд на фондовете, а от 10 ноември 2016 г. става и негов председател.

Преди да влезе в държавното управление Дановски ръководи агенцията за маркетингови комуникации "Юро Ар Ес Си Джи София" (Euro RSCG Sofia) за Балканите. Компанията е част от световната рекламна мрежа Euro RSCG Worldwide, собственост на комуникационната група "Хавас" (Havas Worldwide).

Дановски беше и в управлението на българската компания "Медия планинг груп". Бил е и управляващ партньор на "Болкан експерт холдинг".

Мартин Дановски има две магистърски степени. Едната е по икономика, стратегическо планиране и маркетинг от Университета за национално и световно стопанство (УНСС). Преди това е завършил Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ).

Споделяне

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?