Съветник на Плугчиева сред финалистите за шеф на САПАРД

Съветник на Плугчиева сред финалистите за шеф на САПАРД

Двама от седмината кандидати за шеф на Агенциа САПАРД и зам.-изпълнителен директор на Държавен фонд “Земеделие“ са останали на финала след изслушване на мераклиите във вторник от Управителния съвет на ведомството.

До втория кръг от избора на човек за овакантения през януари пост от Константин Паликарски, за който земеделският инистър Валери Цветанов предложи свой съдружник и съветник, сега са допуснати съветник на вицепремиера по еврофондовете Меглена Плугчиева и юрист банкер от застрахователния бизнес.

Именно Плугчиева бе тази, която най-горещо настояваше за мястото да има конкурс, а не да се избира по политически принцип, каквито бяха и критиките на Европейския съюз по отношение на програма САПАРД.

Документи за участие в консурса са били подали Вилиана Стоянова, Свилен Колев, Юксел Касабов, Иван Христов, Георги Желев, Божидар Божилов, Радослав Бобчев и Серафим Петров, който обаче не се явил на изслушването.

След като ръководството на земеделския фонд се запознало с кандидатурите и провело интервюта с претендентите, най-високи оценки получили Георги Желев и Свилен Колев и те продължават надпреварата.

Свилен Колев е съветник по земеделие на Плугчиева от май 2008, преди това в продължение на шест години икономистът, специализирал е областта на регионалната политика и реформите в селското стопанство, е работил във фонд “Земеделие“.

Георги Желев е бил изпълнителен директор и член на управата на Банка ДСК, в периода 2003-2006 г. Бил е и председател на ръководствата на Общозастрахователна компания „Гаранция”, животозастрахователна компания „Гаранция” и пенсионно-осигурителна компания „Родина”.

Преди обаче двамата да се явят на финалните интервюта техните кандидатури ще бъдат представени на вицепремиера Меглена Плугчиева, която съгласно разширените йпреди две седмици правомощия одобрява назначенията на върха в ограните, свързани с еврофондовете.

Освен това те трябва да минат и през процедурите за потвърждаване на способността им да борявят с поверителна информация. След изпълнението на тези процедури и получаването на информацията от тях, Управителният съвет ще вземе решение кой да поеме Агенция САПАРД, чията работа отново е блокирана и т в момент, в който ударно трябва да се обработват проектите на фермерите пред изитачнето на удължения срок на предприсъединителната програма до края на 2009 г.

Споделяне

Още от Бизнес

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?