Съветник на полския президент арестуван заради дрога

Съветник на президента на Полша Лех Качински бе арестуван в неделя по подозрение в трафик на наркотици, съобщи министърът на правосъдието Збигнев Жобро, цитиран от БТА.

Полицията е задържала Артур Пилка, който е съветник на държавния глава по въпросите на спорта, във връзка с мащабно разследване срещу заподозрян дилър на наркотици.

Информацията на властите е от подслушани телефонни разговори. От тях става ясно, че Пилка най-вероятно е един от основните клиенти на дилъра. Според прокуратурата от 2004 до 2007 година президентския съветник е купил около един килограм кокаин.

Освен на кабинета на Качински, Пилка е член на и на полския Олимпийски комитет, където заема поста вицепрезидент. Ако прокуратурата повдигне обвинени срещу него и съда го счете за виновен, той може да получи присъда от 10 години затвор за трафик на наркотици.

Министърът на правосъдието на Полша, който изпълнява и длъжността на главен прокурор, заяви, че Пилка отхвърля обвиненията и твърди, че наркотикът е бил предназначен само за лична употреба. По думите на Жобро обаче, количество, което се предполага, че е купил Пилка, е достатъчно, за да бъде сметнато за продажба.

Мачей Лопински, говорител на президента Лех Качински, каза, че съветникът вече е уволнен и администрацията на президента сътрудничи изцяло на разследването. 

 

Споделяне

Още от Европа