Съветник на премиера пое градския транспорт на София

Бус ленти, интелигентно таксуване и уеб платформа са приоритетите на новото ръководство

Христиан Петров

Бившият съветник на премиера Христиан Петров поема управлението на градския транспорт в София.

Столичният общински съвет избра новия 3-членен директорски борд, след като старото петчленно ръководство подаде оставки заради скандала с некачественото изпълнение на 60 спирки за 240 хил. лв.

Новият борд беше гласуван на сесията, на която бе взето и спорното решение за сделка за 16 автобусни линии за 135.5 млн. лв. за 8 години с частен превозвач.

Освен Христиан Петров в директорския борд бяха избрани финансистът от KPMG Никола Рогачев и Румяна Милова, която временно ръководеше "Центъра за градска мобилност".

Това е предизвикателство за мен, с което мога да се справя, каза след избора Християн Петров.

Той посочи, че новото ръководство на дружеството има амбицията да разработи специална интегрирана уеб платформа за планиране на пътуванията в градския транспорт на София.

Бордът ще работи и по въвеждането на системата за интелигентно таксуване на пътниците, както и за увеличаване на бус лентите, така че градският транспорт да стане по-бърз.

Лидерът на столичните социалисти Калоян Паргов заяви, че БСП ще предложи паркирането да бъде извадено от "Центъра за градска мобилност" и да бъде прехвърлено на общината. Така приходите ще отиват директно в местната администрация и ще могат да се инвестират в ремонти на квартални улици, посочи Паргов.

Като компенсация от БСП предлагат концесията на спирките да отиде в дружеството на градския транспорт.

Споделяне

Още от Бизнес