Съветник на президента лъже в ефир

Днес външнополитическият съветник на президента Георги Димитров категорично отрече да е определял българската външна политика като комплексарска и сервилна. В предаването "Блиц" на Радио Свободна Европа и Би Ти Ви той на няколко пъти каза, че Mediapool лъже, представяйки думите му от форум на социалдемократите по иракската криза, проведен миналия четвъртък.

В началото на предаването г-н Димитров посочи, че цяла нощ не е спал(не каза по какви причини), на което сме склонни да отдадем и неговото затруднение да си спомни какво точно е говорил четири дни по-рано.

"Дебатът около Ирак пак го показва - комплексите във външната политика или за комплексарството във външната политика. В България сред политиците то се изявява вече от много години - избиване на комплекси. И то се изразява в две форми - едното е безропотна и безкритична сервилност, приемане на всичко, което се иска. И другото е показно перчене", заяви външнополитическият съветник на президента Първанов в четвъртък. Думите му бяха чути както от присъствалите на конференцията, така и от медиите. Запис точно на тези думи бе излъчен от Дарик радио в предаването "Денят" в петък, 21 февруари.

По-рано същия ден на пресконференция Георги Първанов каза, че съветниците на президента не изразяват мнението на президентската институция, освен ако изрично не бъде посочено противното.

Първанов увери, че не знае какво е казал Димитров ден по-рано в този конкретен случай, но пък бил запознат с документите, които му подавали секретарите му по тази проблематика и в тях не фигурирала "подобна постановка".

Днес стана ясно не само, че някои съветници на президента говорят едно, а му пишат друго, а и че си позволяват да дискредитират президентската институция с откровени лъжи и клевети срещу медиите.

Според днешното мнение на съветника Георги Димитров, България е заела по иракската криза "една много премерена позиция, която се изразява в това, че ако целта е да се разоръжи режимът в Багдад, всички средства, включително натиск, политически натиск, който води до това, че трябва да се вземат и военни мерки, ако е необходимо, биха способствали за това, това е идеята - Багдад да се разоръжи".

Споделяне

Още от България