Съветник на Путин смята украинския президент Порошенко за нацист

Сергей Глазиев, близък съветник на руския президент Владимир Путин, окачестви украинския президент Петро Порошенко като нацист, а управлението му - като нелегитимно, съобщи Франс прес в петък.

Европа се опитва да накара Украйна да подпише това споразумение насила. Те организираха военен преврат в Украйна, помогнаха на нацистите да дойдат на власт. Днес това нацистко правителство бомбардира най-голямата област в страната, заяви за Би Би Си Глазиев малко преди Украйна да подпише споразумение за асоцииране с ЕС.

Запитан дали смята Порошенко за нацист, Глазиев отговори: "Разбира се, той подкрепи нацистите".

Малко след това говорителят на руския президент Дмитрий Песков заяви обаче пред агенция Интерфакс, че Глазиев е изразил лично мнение и че това не е официалното становище на Кремъл.

Европейската общественост ще бъде доста изненадана, когато този "нацистки Франкенщайн", роден от действията на някои европейски бюрократи и държавни глави, потропа на вратите на европейските държави, каза Глазиев.

Президентският съветник заяви, че избирането на Порошенко е незаконно, тъй като областите в Източна Украйна са взели съвсем слабо участие във вота.

Глазиев не е официален говорител, а влиятелен съветник на президента Путин. Известен е с полемичните си изказвания, от които Кремъл неведнъж се е разграничавал, отбелязва АФП.

Споделяне

Още от Свят