Съветник на Радев е новият шеф на НСО

Администрацията на президента става донор на кадри

Генерал-майор Данчо Дяков. Сн. БГНЕС

Правителството предложи в сряда президентския съветник и бивш шеф на военната полиция генерал-майор Данчо Дяков за нов началник на Националната служба за охрана (НСО).

Назначението бе договорено между държавния глава Румен Радев и премиера Бойко Борисов, който публично обяви, че двамата са се разбрали по въпроса.

Дяков ще замени на поста генерал-лейтенант Ангел Антонов, който подаде оставка след като прокуратурата започна проверка в службата. По неофициална информация Антонов не се ползваше с пълното доверие на президента Румен Радев. Държавният глава публично отказа да коментира възможните злоупотреби в службата, но се оплака, че вече няма реални правомощия да налага контрол на случващото се в нея.

Освен Данчо Дяков скоро се очаква президентската администрация да напусне и секретарят по външна политика Атанас Кръстин. Според неофициална информация той ще е новият български посланик в Москва.

Смяната на шефа в НСО минава през сложна процедура, която изисква съгласуване между премиера и държавния глава.

В последните години практиката е подобни рокади в службите да бъдат придружавани с компенсация за "потърпевшите" - дипломатически пост. Тази традиция се спазва и в момента.

Смяната на шефа на НСО обаче няма да реши многото открити въпроси около службата, включително какво става с прокурорската проверка и липсата на адекватен контрол върху дейността ѝ.

Какво проверява прокуратурата в НСО

Досега нито президентът, под чиято шапка е НСО, нито прокуратурата са коментирали официално каква точно е проверката в службата. Тя бе осветена от в. "Труд", който съобщи, че е по сигнали срещу Антонов, в които се твърди, че той е ловувал в ловното стопанство "Кричим", а излетите му там са били маскирани като командировки.

Имало и нарушения в автопарка – роднина на Антонов карал автомобил, предоставен на НСО за тест драйв.

Още около назначението на Ангел Антонов имаше скандал поради съмнения, че той не отговаря на изискванията за генералски чин. Тогава от президентството определиха тези твърдения като "внушения, които не отговарят на истината и са плод на манипулативно тълкуване на нормативната база".

Ангел Антонов бе главен комисар в МВР, като според правителството този чин съгласно Закона за резерва на въоръжените сили съответства на военното звание "генерал-лейтенант". Висшите офицерски звания обаче се издават с президентски указ.

Ангел Антонов е бивш директор на две главни дирекции в МВР по времето на ГЕРБ. Антонов бе близък до бившия вътрешен министър Цветан Цветанов и бе назначен през 2010 година за шеф на "Криминална полиция".

Безконтролната служба

Президентът Румен Радев обясни миналия месец, че с последните законови промени службата от пряко подчинена на президента, е станала служба към президента и той вече има по-малко правомощия. Той може само да назначава началника след съгласуване с Министерски съвет, да утвърждава щата и да удостоява с висше офицерско звание.

А реалният контрол по закон се осъществява от постоянна комисия в парламента.

"Така че към момента началникът на НСО по закон няма пряк началник", каза Радев.

Бившият военен министър и експерт в сектора за сигурност Бойко Ноев обаче коментира, че по закон НСО е еднолично подчинена на президента и той има всички необходими лостове за влияние и контрол над нея, както и че носи отговорността за всичко, което се случва под нейния похлупак.

"Президентът твърди, че няма такива лостове, но това изглежда повече като бягане от отговорност. Да, вярно е, че има някои двусмислени текстове в закона, но ако това чак толкова пречи да изпълнява задълженията си, той отдавна трябваше да поиска тълкуване от Конституционния съд. Като се имат предвид огромните пълномощия на НСО, тази специална служба нито ден не трябва да виси в правен вакуум, без подчиненост и контрол. Не може институциите да си прехвърлят отговорността за нея като горещ картоф", посочи Ноев.

НСО все още не се е разделила с образа на УБО

След като дълги години НСО работеше без закон и това позволяваше безпардонно поведение на служителите ѝ, през 2015 парламентът най-накрая извади службата от правния вакуум. Но не и от "зоната на здрача".

Законът не само не реформира службата, но узакони някои от най-спорните ѝ практики.

След приемането на устройствения закон Националната служба за охрана подготви проект на правилник за прилагането му и публикува Етичен кодекс на служителите си.

Това нормативно творчество окончателно легитимира крайната секретност и отсъствието на адекватен контрол, съчетани с привилегии, които превръщат НСО в съвременно издание на социалистическия ѝ предшественик "Управление безопасност и охрана" (УБО).

Споделяне

Още по темата

Още от България