Съветник на Тръмп е обсъждал с руския посланик санкциите срещу Москва

Майкъл Флин

Съветникът на Белия дом по националната сигурност Майкъл Флин е обсъждал американските санкции срещу Русия в частни разговори с руския посланик във Вашингтон през месеца преди встъпването в длъжност на Доналд Тръмп като президент на САЩ, предаде Ройтерс, като се позова на в. "Вашингтон пост".

Според американското издание, което цитира неназовани настоящи и бивши служители на САЩ, някои висши американски представители са изтълкували контактите като "потенциално незаконен" сигнал към Русия, че тя може да очаква отмяна на санкциите, наложени от правителството на предишния американски президент Барак Обама през декември.

Миналия месец Ройтерс съобщи, като се позова на запознати с въпроса източници, че Флин е провел пет телефонни разговора с руския посланик Сергей Кисляк на 29 декември - деня, в който Обама предприе мерки заради предполагаемата намеса на Москва в президентските избори в САЩ през 2016 г.

"Вашингтон пост" посочва, че в сряда Флин е отрекъл да е обсъждал санкциите с Кисляк, но вчера е оттегли чрез свой говорител опровержението си.

Служители заявиха тази седмица, че ФБР продължава да проучва контактите на Флин с Кисляк.

Кремъл опроверга медийната информация, че Кисляк е обсъждал с Флин санкциите срещу Русия още преди встъпването в длъжност на Тръмп.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза в отговор на журналистически въпрос, че е "имало някакви разговори (между Флин и Кисляк)", но "по-добре това да бъде потвърдено от външното министерство".

"В друго отношение информацията е невярна", заяви Песков, коментирайки дали наистина Кисляк и Флин са обсъждали санкциите.

Споделяне

Още от Свят