Съветникът на Тръмп по националната сигурност подаде оставка

Флин призна, че е подвел Белия дом за контактите си с руския посланик

Съветникът на Тръмп по националната сигурност подаде оставка

Майкъл Флин, съветникът на президента на САЩ Доналд Тръмп по въпросите на националната сигурност, подаде оставка след съобщения, че е подвел вицепрезидента Майк Пенс и други служители на американската администрация за контактите си с руския посланик, предаде Асошиейтед прес.

В писмото, с което подава оставка, Флин посочва, че неведнъж е разговарял с руския посланик в САЩ Сергей Кисляк по време на преходния период и че е дал "непълна информация" за тези разговори на вицепрезидента Майк Пенс. Вицепрезидентът, явно доверявайки се на Флин, първоначално каза, че съветникът по националната сигурност не е обсъждал с посланика темата за санкциите, макар че по-късно Флин призна, че е възможно да въпросът да е бил повдиган.

Тръмп определи генерал-лейтенант Кийт Келог за временно изпълняващ длъжността съветник по националната сигурност. Келог беше назначен за началник на кабинета на Съвета по национална сигурност и съветваше Тръмп по въпросите на националната сигурност по време на предизборната му кампания. Длъжността съветник на президента за националната сигурност не изисква одобрение от Сената.

В момент, когато администрацията на Обама в края на декември е въвеждала санкции срещу Русия заради предполагаемата ѝ намеса в американските избори, Майкъл Флин е уверявал посланика на Русия във Вашингтон Сергей Кисляк, че новоизбраният президент Доналд Тръмп далеч няма да е толкова строг. Според вестниците "Вашингтон пост" и Ню Йорк таймс", от които тръгнаха тези разкрития, подобни разговори са потенциално незаконни. Според американската преса министерството на правосъдието е предупредило Белия дом, че тази грешка на Майкъл Флин може да го направи уязвим за руски опит за шантаж.

Майкъл Флин - проруски настроеният политик

Бившият генерал Майкъл Флин, принуден да подаде оставка от поста си на съветник по националната сигурност на американския президент Доналд Тръмп, беше известен със своето снизхождение към Русия и с твърдата си линия към ислямисткия екстремизъм.

Петдесет и осем годишният Флин, бивш директор на американското военно разузнаване, бе една от малкото фигури в средите на американската отбрана, които подкрепиха Доналд Тръмп по време на предизборната му кампания.

Но той бе подложен на критики, откакто в петък вестниците "Вашингтон пост" и "Ню Йорк таймс" публикуваха съдържанието на негови разговори с руския посланик във Вашингтон Сергей Кисляк.

Още

Рискът от шантаж, за който говори министерството на правосъдието, идва от опита на Флин да прикрие следите си пред своите началници. Руснаците са знаели съдържанието на разговора и затова, ако са искали Флин да направи нещо, са можели да го заплашат, че ще извадят на показ лъжата му, ако откаже, пише „Ню Йорк таймс“.

Освен това сухопътните сили на САЩ разследват дали Флин е получил пари от руското правителство по време на свое пътуване в Москва през 2015 г., съобщиха двама представители на министерството на отбраната. Такова плащане би било нарушение на конституцията на САЩ, която забранява на бивши офицери да получават пари от чуждо правителство без съгласието на Конгреса.

При посещението си в Москва през 2015 г. на Флин е било платено, за да присъства на празненство по случай годишнина на контролираната от Кремъл телевизия "Ръша тудей". На банкета той е седял до руския президент Владимир Путин, отбелязва "Ню Йорк таймс".

В САЩ има закон, който забранява на частни лица, какъвто е бил Флин по онова време, да водят дипломатически разговори с чуждестранни официални лица.

Утежняващо обстоятелство е, че Флин е заблудил собствения си лагер, по-специално бъдещия вицепрезидент Майк Пенс. В началото на януари Флин заяви, че в разговора с посланика не са били обсъждани санкциите и това твърдение бе публично повторено от Майк Пенс.

На въпрос дали президентът Тръмп е знаел, че Флин е обсъждал санкциите с руския посланик, говорителят на Белия дом Шон Спайсър вчера категорично заяви: "Абсолютно не."

Тръмп обаче е станал все по-неспокоен от последиците от поведението на Флин, казват запознати с начина му на мислене хора, пише „Ню Йорк таймс“. Той казал на свои сътрудници, че медийната буря около Флин ще навреди на имиджа на президента по въпроси на националната сигурност.

Далеч не е ясно дали напускането на Флин ще стабилизира един неопитен и раздиран от вътрешни вражди Бял дом и дали ще сложи край на подозренията за предизборните контакти на екипа на Тръмп с Кремъл, отбелязва в. "Гардиън". Водещият представител на Демократическата партия в комисията за разузнаването на Камарата на представителите Адам Шиф заяви, че въпросът не приключва с оставката на Флин.

"Тези предполагаеми контакти и всякакви други контакти, които предизборният екип на Тръмп може да е поддържал с Кремъл, са предмет на текущото разследване на комисията за разузнаване. Освен това администрацията на Тръмп все още не е съобщила кой е бил в течение на разговорите на Флин с посланика (на Русия) и дали той е действал по нареждане на президента или на други официални лица, или с тяхно знание", заявява Шиф.

Официален представител на администрацията на Тръмп заяви, че напускането на Флин, съчетано с агресията на Русия в Украйна и Сирия и противопоставянето на републиканците в Конгреса на отмяна на санкциите срещу Русия, премахва най-пламенния защитник на по-мек подход към руския президент Владимир Путин в администрацията на Тръмп.

Напускането му "прави далеч по-малко вероятна значителна промяна в политическия курс, поне в близко бъдеще", казва източникът, цитиран от "Дейли телеграф".

Майкъл Флин бе един от вдъхновителите на идеите на Доналд Тръмп по международните въпроси и го съветваше още на съвсем ранен етап в предизборната му кампания. Много хора в разузнаването обаче смятаха, че той е неподходящ за този ключов пост, а някои твърдяха, че е свален от длъжността ръководител на военното разузнаване след само две години заради лошо управление.

Бившият генерал винаги е бил привърженик на политиката на по-близки отношения на САЩ с Русия, а личните му разговори с руския посланик са се състояли малко след като САЩ са открили възможна намеса на Москва в кампанията на президентските избори с цел подкрепа на Доналд Тръмп, отбелязва Франс прес.

Руски депутати определиха оставката като "русофобия" и "параноя"

Кремъл се въздържа от официален коментар за отстраняването на Майкъл Флин, но водещи руски депутати определиха случилото се като мрачна русофобска кампания във Вашингтон и признак, че президентът Доналд Тръмп не е самостоятелен в решенията си.

"Ние по никакъв начин не бихме искали да коментираме това, това е вътрешна работа на администрацията на президента Тръмп. Не е наша работа", заяви пред журналисти във вторник прессекретарят на Путин Дмитрий Песков.

Преди ден той потвърди, че руският посланик Кисляк е имал определи "контакти и комуникации" с Флин, но медиите са предали невярно съдържанието на разговора.

Депутатът от горната камара на руския парламент Алексей Пушков нарече оставката на Флин "параноя" и "лов на вещици".

"Оттеглянето на М. Флин вероятно е най-ранната в цялата история оставка на помощник на президента по националната сигурност. Но мишената не е Флин, а отношенията с Русия", коментира той в Тиутър.

Председателят на външната комисия в горната камара на руския парламент Константин Косачев смята, че оставката на Флин е още по-лошо от параноя.

Той написа във Фейсбук, че готовността за диалог с Москва сега се възприема във Вашингтон като "престъпление на мисълта" (по Джордж Ореул). Принудителната оставка на съветник по националната сигурност "заради контакти с руския посланик (нормална дипломатическа практика) дори не е параноя, а нещо несравнимо по-лошо. Или Тръмп не е придобил жадуваната самостоятелност и последователно (и небезуспешно) го натикват в ъгъла, или русофобията е поразила дори и новата администрация отгоре до долу", пише Косачев.

Според председателя на външната комисия в Държавната дума Леонид Слуцкий оставката на Флин е провокация. "Това е своего рода негативен сигнал за нормализиране на руско-американския диалог", заяви той. Според него Флин е подал оставката си под натиск.

"Оставката на Флин в глобален смисъл не може да повлияе на отношенията между САЩ и Русия, макар че при всички обстоятелства това изглежда негативно". Отношенията и така не са много конструктивни. Следва да се подобряват на всички равнища", каза Слуцкий.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят