Съветникът на Тръмп по националната сигурност скоро ще напусне поста си

Човек от най-близкото обкръжение на президента е уволнен заради финансови нередности

 Хърбърт Р. Макмастър
Съветникът на американския президент Доналд Тръмп по въпросите на националната сигурност Хърбърт Р. Макмастър скоро ще напусне поста си, съобщи Си Ен Ен.
 
Според източници на телевизията Тръмп планира да направи големи размествания в своята администрация след уволнението на Рекс Тилърсън от поста на държавен секретар на САЩ.
 
Един от първите, които ще напуснат сегашните си длъжности, ще стане Макмастър, отбелязва Си Ен Ен.
 
На мястото на Макмастър президентът разглежда кандидатурите на бившия постоянен представител на САЩ в ООН Джон Болтън, на един от вицепрезидентите на компанията "Форд" Стивън Бигън, на генералния директор на корпорацията "Оракъл" (Oracle) Сафра Кац, както и на директора на Агенцията за национална сигурност на САЩ адмирал Майкъл Роджърс, който смята да излезе в оставка тази пролет.
 
Освен това, по данни на Си Ен Ен, началникът на канцеларията на Белия дом Джон Кели също може да напусне поста си, макар че оставката му не е толкова неизбежна, както тази на Макмастър, отбелязва телевизията.
 
По-рано вчера Си Ен Ен съобщи, че Тръмп обмисля също да уволни министъра по въпросите на ветераните Дейвид Шулкин. Според източници на телевизията президентът бил недоволен от Шулкин и иска да назначи на неговото място Рик Пери, който понастоящем е министър на енергетиката.
 

Човек от най-близкото обкръжение на Тръмп е уволнен заради финансови нередности

Важен сътрудник на американския президент Доналд Тръмп е бил уволнен заради водено срещу него разследване от министерството на вътрешната сигурност на САЩ за тежки финансови престъпления, съобщиха американски медии, цитирани от ДПА.

Позовавайки се на трима добре осведомени източници, Си Ен Ен съобщи, че в понеделник президентският сътрудник Джон Макенти е бил отпратен от Белия дом. Не е ясно в какво точно е обвиняван.

Освобождаването му от длъжност е било засенчено от това на държавния секретар Рекс Тилърсън, който вчера внезапно беше уволнен и за поста беше номиниран директорът на ЦРУ Майк Помпейо.

Макенти, който беше в предизборния екип на Тръмп през 2016 г. и му беше личен сътрудник в Белия дом, веднага беше нает от вече обявената от американския президент кампания за преизбирането му на следващите президентски избори.

След като гръмна новината за уволнението му, кампанията за преизбиране съобщи, че той е бил назначен в нея заедно с бившата говорителка на Тръмп Катрина Пиърсън.

"С оглед на това, че разрастваме дейността си във връзка с тазгодишните междинни избори за Конгрес и кампанията за президентските избори през 2020 г., със задоволство съобщаваме, че при нас се връщат двама прекрасни сътрудници на нашия екип от 2016 г.", заяви шефът на кампанията за преизбиране на Тръмп Брад Парскейл.

При Тръмп бяха извършени доста промени във висшия ешелон на управлението - според данни на Института "Брукингс" до 7 март са били сменени 43 процента от екипа.

Миналия месец директорът за връзките с обществеността на Белия дом Хоуп Хикс, за която се твърди, че е много близка до Тръмп, обяви, че се оттегля, а на 6 март главният икономически съветник Гари Коун подаде оставка заради решението на президента да въведе мита за вноса на стомана и алуминий.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?