Съветници поискаха предоговаряне на софийските обществени поръчки

Инженерната комисия в Столичния общински съвет препоръча на кметската администрация да се обърне към Агенцията за обществени поръчки за правната възможност за предоговарянето на обществени поръчки, по които са подписани договори, но не са извършени плащания.

Според общинарите по възможност Столичната община трябва да се опита да намали сумите по договорите заради големия спад на цените на строителните материали – около 30 процента. Зам.-кметът по финансите Минко Герджиков заяви, че дори и да се стигне до положително мнение от страна на агенцията, фирмите изпълнители също трябва да се съгласят на промяна в контрактите.

Междувременно концесионерите на столичната ВиК-система от "Софийска вода" декларираха преизпълнение на инвестиционната си програма за 2008 година. В доклад, представен пред общинската инженерна комисия, се казва, че дружеството е вложило 25.6 милиона лева в града при предварително обещани 24.6 милиона лева инвестиции.

Пред Mediapool общинският съветник Петър Курумбашев (БСП) заяви, че "Софийска вода" всъщност са декларирали пред Държавната комисия за енергийно и водно регулиране намерение да инвестират 46 милиона лева.

"От отчета става ясно, че дори и тези 25 милиона лева не са чисти инвестиции, защото има някои улици, които още се ремонтират, а са отчетени като приключени", коментира той.

В края на декември Държавната комисия за енергийно и водно регулиране прие цена на водата от 1.20 за кубик без ДДС за столичани. Заедно с това бе приет и бизнеспланът на "Софийска вода", който предвижда инвестиции от 250 милиона лева в мрежата до 2013 година. Те ще бъдат платени през повишаване на цената на водата на 2.13 лева без ДДС до края на този период.

Въпреки съмненията около настоящото изпълнение на инвестициите концесионерът този път обеща да вложи 52 млн. лева във ВиК-инфраструктурата. Директорът на

"Капиталови дейности" в дружеството Добромир Симидчиев обясни, че този път всичките инвестиции ще бъдат изпълнени, защото има приет бизнесплан.

Споделяне

Още от България