Съветниците на Тръмп започват да се изнервят от прегръдките му с Русия

Съветниците на Тръмп започват да се изнервят от прегръдките му с Русия

Настоятелните опити на президента Доналд Тръмп за диалог с Русия все повече предизвикват напрежение между него и съветниците му по националната сигурност и външната политика, които отдавна призовават за по-предпазлив подход в отношенията с външния противник.

За трудностите в съвместната работа на американския държавен глава и старшите му съветници допринесе и разкритието от тези дни, че на официалната вечеря на скорошната среща на върха на Г-20 в Германия е имало продължителен разговор между него и руския му колега Владимир Путин. За този разговор, състоял се няколко часа след официалната им двустранна среща, по-рано не беше съобщено . Разговорът предизвиква безпокойство в екипа на Тръмп заради склонността на президента на САЩ да пренебрегва официалния протокол и да отправя приятелски жестове към Русия, казаха двама американски официални източници, както и трима високопоставени чуждестранни представители.

Източниците пожелаха да останат анонимни, тъй като обсъждаха неща, които са били предмет на лични разговори.

Все по-очевидни стават дълбоките различия в американското правителство по въпроса кой е най-добрият подход към Москва на фона на разследванията в САЩ за руска намеса в президентските избори. Тръмп нееднократно е поставял под съмнение заключенията на американските разузнавателни служби, че руските власти са опитали да наклонят изборите в негова полза и окачестви твърденията за възможен таен сговор между предизборния си щаб и Русия като "лов на вещици".

В същото време той настояваше за сътрудничество между Москва и Вашингтон по различни въпроси, включително конфликта в Сирия.

Но някои от старшите му съветници, сред които този по националната сигурност генерал Хърбърт Макмастър, предупреждаваха, че на Путин не може да се има доверие. Като политик, който е бивш офицер от разузнаването, руският президент е известен с това, че насочва разговорите така, че да са в негова полза.

Тримата чуждестранни официални представители, които са дискутирали темата със старши съветници на Тръмп, говореха за прекъснати връзки между американския президент и екипа му или "смесени сигнали" по Русия, изтъквайки липсата на ясна политика по въпроса. Това мнение споделиха и американските източници, като единият от тях заяви, че дипломатите и разузнавателните служби изпитват "недоумение" от подхода на президента, особено предвид наличието на доказателства за руска намеса в изборите.

В навечерието на посещението на Тръмп в Германия Макмастър изразил пред чуждестранни представители неодобрението си към възприетия от Тръмп курс. В частност генералът не бил съгласен с решението му от месец май да приеме в Овалния кабинет висши дипломати от Москва, както и с цялостната неохота на президента да се обяви срещу руската агресия в Европа, заявиха тримата чуждестранни представители.

Макмастър и други от съветническия екип по националната сигурност също така посъветвали Тръмп да не провежда официална двустранна среща с Путин.

На разговора между двамата президенти генералът не присъстваше, което се приема за нещо доста необичайно. Там от американска страна бяха само Тръмп, държавният секретар Рекс Тилърсън и преводач.

Обикновено в срещи с толкова важни за националната сигурност измерения участва по-широк екип, включващ съветника по въпросите на националната сигурност и специалист по съответния регион от Съвета за национална сигурност на САЩ - в случая това би трябвало да бъде ръководителят на отдела на съвета за Русия, длъжност, заемана в момента от Фиона Хил, експерт по Русия.

По думите на чуждестранни и американски представители руснаците препоръчали на официалната двустранна среща - замислена да протече във възможно най-формалния вариант - да присъства и стенограф. Но Тръмп, който нееднократно е изразявал безпокойство от възможни течове на информация, отказал, като вместо това предпочел да разчита на Тилърсън за документирането на дискусиите. Срещата беше предвидено да продължи 30 минути, но се проточи повече от два часа.

Белият дом не отговори на въпросите защо Тръмп е отказал на срещата с Путин да присъства стенограф и дали Макмастър е изложил пред президента на САЩ своите опасения.

Формалностите и дисциплината в дипломацията се оказаха трудни за спазване за американския президент, чиято репутация като бизнесмен е на човек, проявявяващ непукизъм и импулсивност при договарянето на сделки.

Що се отнася до разговора му с Путин на вечерята, неофициалните дискусии между световните лидери на такива събития не са нарушение на протокола. Но е необичайно, а може и да е рисковано за президент на САЩ да разговаря с Путин без американски преводач. По този начин в разговора, за който се говори, че продължил повече от час, той се е оказал в ситуация да бъде принуден да разчита на руския преводач.

"Руският преводач вероятно е превеждал много ясно, но проблемът е, че така от американска страна няма никакви (документални)свидетелства за обсъжданията", каза Стивън Пайфър, бивш американски посланик в Украйна. От гледна точка на Тръмп щеше да е разумно до него да е стоял преводачът му, който да си води бележки и така да има някакво документално свидетелство за разговора, заяви още той.

Говорителката на Белия дом Сара Хъкаби Сандърс отдаде полемиката около разговора Тръмп-Путин по време на вечерята на "руската треска", обхванала медиите.
По думите ѝ и други президенти на САЩ, включително Барак Обама, са имали подобни неформални разговори.

"Изключително нелепо е към това да се подхожда сякаш става дума за някаква тайна", заяви тя.

За първата си, официалната среща с Путин, състояла се по-рано на форума на Г-20, Тръмп говори миналата седмица в интервю на борда на президентския самолет "Еър форс-1". Той каза, че в разговора нееднократно е поставял пред руския си колега въпроса за намеса на Москва в изборите - намеса, за която Путин твърдо отрича. Но Тръмп не каза дали е повярвал на думите на Путин, както твърди руският президент.

Според официални източници от Белия дом обществеността може и никога да не узнае за какво са си говорили Путин и Тръмп на вечерята. Но и бивши, и действащи съветници казаха, че определянето на какъвто и да било разговор с Путин като някакъв безобиден и непринуден акт би било грешка.

"Няма разговори без значение между президенти", каза Джефри Едмъндс, бивш директор на отдела за Русия в Съвета за национална сигурност на САЩ.

"Именно това е различното тук", заяви той. "Отношенията достигнаха най-ниското си ниво заради руската намеса в нашите избори и затова е трудно да си представим как среща с президента Путин в продължение на час по време на вечерята би могла да не бъде важна."

По БТА.

Споделяне

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?