Съветниците в НС влизат в публичен регистър

Съветниците в НС влизат в публичен регистър

Председателят на парламента Цецка Цачева предлага да се създаде публичен регистър на нещатните съветници на народните представители. Това тя обяви след края на заседанието на председателския съвет в сряда.

Предложението бе изработено, след като стана известно, че арестуваният в рамките на операцията на МВР "Килърите" Петър Стоянов - Вожда е бил нещатен съветник към парламентарната по образование.

Това предизвика поредния конфуз сред законодателите и ги накара бързо да предприемат спешни мерки за затягане на режима за достъп до парламента.

Според предложението в публичния регистър ще се вписват трите имена на съветника или сътрудника, образователният им ценз, както и областта, в която са специалисти и ще работят. От септември те ще имат и нови пропуски с повече данни в тях.

На въпрос на Mediapool как ще се преодолее конфликтът от огласяването на изброените данни със Закона за защита на личните данни, Цецка Цачева обясни, че съветниците и сътрудниците ще подписват писмена декларация, че са съгласни да се огласят тези данни.

Ако не са съгласни, те няма да получат достъп до парламента, обясни Цачева.

Тя мотивира промяната с добрата практика в други страни и в Европейския парламент.

Самата Цачева нямала нещатни сътрудници или съветници, всички били с трудови договори към нейния кабинет.

Според председателя на НС затягането на режима на съветниците не е достатъчна гаранция за пресичане на лобистките интереси, но, по думите ѝ, "за разлика от предишни парламенти, в 41-ото НС няма лица, които да се легитимират с повече права, освен с пропуск за достъп до двете сгради на парламента, в качеството им на съветници на народни представители и на постоянни комисии".

Mediapool попита председателя на парламента дали депутатите ще предложат и на президента да огласи нещатните си сътрудници и съветници. Цецка Цачева посъветва медиите да отправят питането.

Споделяне

Още от България