Съветските изтребители остават в играта на най-скъпия армейски проект

Ангел Найденов уволнил постоянния секретар на МО и заради политическа пристрастност

Ангел Найденов. Сн. БГНЕС

Въпреки първоначалните си намерения правителството в крайна сметка няма да вземе решение дали да бъдат закупувани нови изтребители за армията или да бъдат модернизирани наличните съветски машини. Това стана ясно от изявлението на военния министър Ангел Найденов в петък.

 

"Едва ли има правителство, може би има, но нашето не е сред тях, което да вземе решение за изтребител в края на своя мандат, което да обвързва не просто следващо правителство, а най-малко още две правителства в рамките на по 4 години мандат", каза Найденов.

 

България не може да си позволи и двата варианта и затова трябва да бъде взето решение как да се развива бойната авиация. Според Найденов трябва да се пристъпи към купуването на нови машини. Според него само подмяната на авиониката на руските машини ще струва над 320 млн. лева.

 

"Като прибавим средствата, които се изразходват за ремонт, поддръжка, за удължаване на жизнения цикъл, разбирате, че става дума за средства, които до края на експлоатация на изтребителите надхвърлят над 1 млрд. лв. Толкова е и стойността на да кажем проекта за придобиване на нов тип боен самолет”, обясни Найденов.

 

В полза на купуването на нови машини е и обстоятелството, че те ще имат минимум 20 години по дълга експлоатация.

 

Закупуването на нови изтребители е най-скъпият проект от модернизацията на армията и се очаква да надхвърли 700 млн. лева. Подготовката му започна по времето на ГЕРБ, но така и не се стигна до договор, въпреки че по неофициална информация се готвеше закупуването на изтребители F-16 втора ръка от Португалия.

Ангел Найденов коментира в петък и освобождаването на най-висшия чиновник в МО. Постоянният секретар Добромир Тотев бе освободен заради несправяне със задълженията, но той категорично отхвърля тази оценка и ще търси правата си по съдебен път.

"Става дума за неизпълнение в три посоки - неизпълнение поне по начина, по който аз разбирам функционални задължения, които следват по закон, по служебна характеристика на постоянния секретар. Неизпълнение на пряко възложени отговорност от министъра или в резултат на решение на Съвета по отбрана. Отсъствието на политическа безпристрастност, в някои случаи проява на нелоялност и нарушение на етичния кодекс на поведение на държавния служител", коментира Найденов.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?