Съвместна компания ще вкарва катарски инвестиции в България

Съвместна компания ще вкарва катарски инвестиции в България

България и Катар ще създадат съвместна компания за изпълняване на разработването на проекти в енергетиката, инфраструктурата, туризма и земеделието. Това са се разбрали министър-председателят на арабската държава шейх Хамад Бен Джасем Бен Джабер ат Тани и българският премиер Бойко Борисов, който в понеделник е на официално посещение в държавата, предадоха от столицата Доха пратеници на български медии.

На пресконференция след срещата между двамата Борисов съобщи, че в прагматичен дух на Катар в най-скоро време ще бъдат предоставени конкретни проекти, които могат да бъдат интересни за страната.

"Днес ние се съгласихме за създаване на съвместна компания между двете страни. Тя ще разработва проекти в областта на енергетиката, земеделието, инфраструктурата, инвестициите. Не сме говорили за количество катарски инвестиции в България, но Катар е готов да инвестира", каза премиерът на Катар Шейх Хамад Бин Джасем Бин Джабер ал Тани.

"В лицето на премиера на Катар и неговите министри видяхме изключително прагматични хора, които много внимателно и пестеливо правят своите инвестиции само на места, където е гарантирана възвращаемост. Затова сме се подготвили внимателно с конкретни договори, стъпки, които считаме, че ще бъдат изгодни за двете страни", коментира от своя страна Бойко Борисов.

Катар ще открие свое посолство в България до края на тази година, съобщи още премиерът на Катар. "Сегашната визита на българската делегация затвърждава добрите отношения между двете страни, особено след откриването на посолство на България в Катар миналата година", каза още шейх Хамад Бин Джасем Бин Джабер ал Тани. "Надявам се до края на тази година и ние да отворим посолство в България”, допълни той.

България и Катар са подписали и междуправителствена спогодба за избягване на двойното данъчно облагане. Подписан е бил и меморандум за сътрудничество между Министерството на икономиката, енергетиката и туризма на България и Министерството на икономиката и индустрията на Катар в областта на енергетиката.

Двете страни ще си партнират в газовата индустрия, възобновяемата и ядрената енергетика, енергийната ефективност и сигурността на доставките. Обсъдени са били и достваките на втечнен природен газ от Катар за България и региона на Югоизточна Европа, включително с участието на трети страни. "Закупуването на синьото гориво оттам е един от вариантите за диверсификация на енергийните доставки в съответствие със стратегията на българското правителство”, заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.

За внос на втечнен газ обаче България ще трябва да почака две-три години, стана ясно още от срещите на премиера, които трябваше да включат и оферти към Катар да вземе на концесии български пристанища и летища.

През последните години Катар инвестира в страни от Европа главно в доставките на газ, напомня икономическият сайт Economynews.bg.

На адриатическото крайбрежие на Северна Италия вече работи платформа за разтоварване на танкери, превозващи втечнен природен газ. Новото съоръжение подава суровината към енергийната система на страната и през него ще преминават до 10% от обемите, необходими за потреблението на страната на синьо гориво. Съоръжението се намира на морска платформа на 15 километра от брега в района на Ровиго в областта Венето. То е изградено от испански фирми по поръчка на Италия и Катар.

Катар води преговори с Турция за доставки на втечнен газ в рамките на 4 млрд. куб. м. годишно. Планира се горивото да се съхранява в подземни хранилища в средиземноморския пристанищен град Джейхан, който Турция възнамерява да превърне в международен център за разпределение на петрол и газ.

Турция ще даде възможност на Катар да получи в Джейхан терени за реализиране на проекти в областта на енергетиката.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?