Съвместна тренировка на руски и американски военни летци над Сирия

Съвместна тренировка на руски и американски военни летци над Сирия

Руски и американски военни участваха в съвместна тренировка за обмен на данни между пилоти над Сирия, центъра на стратегическите въздушни операции на американската армия в Катар и командния център на руската авиация на руската авиобаза Хмеймим в Сирия. Това съобщи началникът на Главното оперативно управление на руския Генерален щаб генерал-полковник Андрей Картаполов, цитиран от ТАСС.

"Екипажи на самолети на руските ВВС и на международната коалиция осъществиха приближаване на минималното безопасно разстояние от 3 морски мили (около 5,5 км) в специално избрана зона, установиха връзка на предварително уговорена честота и размениха съобщения за параметрите на полета си на руски и на английски език", съобщи Картаполов.

Той допълни, че след завръщането на самолетите в базите им се е състоял разбор на полетите с пряка връзка между командните центрове.

В тренировката са били отработени и процедури на идентификация, организация и взаимодействие, обмен на информация между щабовете на оперативните групи и командните центрове в Катар и на авиобаза Хмеймим, както и взаимно информиране за опасна военна дейност във въздушното пространство на Сирия.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят