Съвместни фирми и бизнес форуми договори у нас турският министър на икономиката

Нихат Зейбекчи и Бойко Борисов

Продължаване на работата по създаване на съвместни предприятия, както и по енергийни проекти, и провеждането на общи бизнес форуми договори министърът на икономиката на Турция Нихат Зейбекчи по време на срещи в София с премиера Бойко Борисов, министъра на икономиката Емил Караниколов и външния министър Екатерина Захариева.

В разговора на Зейбекчи с Борисов са били отбелязани отличните контакти в различни икономически сектори и е било посочено, че ползотворните добросъседски отношения между България и Турция допринасят за повишаване на двустранния стокообмен и засилване на търговско-икономическото партньорство. Пример за това са турските инвестиции у нас, които за периода януари-септември 2017 г. възлизат на 58.8 млн. евро. За първите девет месеца на миналата година се наблюдава ръст и на стокообмена с Турция със 17.4 процента. Износът за Турция е за 1.527 млрд.евро, което е с 12.5% повече, а вносът от Турция е за 1.386 млрд. евро или ръст от 23.4 на сто.

Потенциалът за развитие на търговско-икономическото сътрудничество и инвестиции далеч не е изчерпан, отбелязали Борисов и Зейбекчи, цитирани от правителствената пресслужба. Интересът на турските фирми у нас е насочен към проекти, свързани с изграждане на транспортна и енергийна инфраструктура. Хранително-вкусовата, химическата и текстилната промишленост също предлагат широко поле за инвестиции, допълват от Министерския съвет.

По време на разговора е било констатирано, че съществува потенциал за навлизането на още производители на автомобилни части - сектор, в който Турция има сериозни традиции и дял в световното производство. Двете страни ще продължат да работят съвместно и по изграждането на смесени предприятия, посочва правителствената пресслужба.

Обсъдено е било и енергийното сътрудничество. Турският министър на икономиката е подчертал, че енергийните политики на двете страни имат стратегическо значение както в двустранен план, така и за цяла Европа. В разговора е била посочена важността за диверсификацията на енергоизточниците и доставките за нашата страна, като важна роля в това отношение има изграждането на междусистемна газова връзка.

По-късно на среща с Караниколов е договорено провеждането на два съвместни бизнес форума през тази година, които да засилят развитието на търговско-икономическото сътрудничество между двете държави. Напролет ще има среща в Турция, а наесен – у нас.

Караниколов представил пред турския си колега мерките за насърчаване на инвеститорите, както и възможностите, които предлага страната ни в индустриалните зони. Двамата се договорили за изграждането на бизнес и търговски центрове в двете държави, за да бъде реализиран по-добре потенциалът в икономиката. Обсъдени са били още възможностите за инвестиции в инфраструктурни проекти и сътрудничеството в областта на земеделието.

Споделяне

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?