Президентът предлага:

Съвместни покупки на оръжие и военна техника със съседите

Президентът Росен Плевневлиев разкритикува липсата на сътрудничество в областта на отбраната между страните от Югоизточна Европа и заяви желание да инициира среща в София, на която да се постави началото на нов модел на отношения. Според него чрез съвместни регионални проекти е възможно да се договорят много по-ниски цени на доставки на отбранителна техника, както и да се създадат фабрики за сглобяване и ремонт в региона.

"Ако в миналото България е пазарувала хеликоптери, самолети и друго въоръжение на парче в последния момент, искам следващите покупки да бъдат направени по един много по-умен и професионален начин", коментира Плевнелиев.

Военното министерство обаче вече отхвърли възможността България да реализира един от най-скъпите проекти от модернизацията на армията – закупуването на многоцелеви изтребители съвместно с други страни.

Плевнелиев коментира, че държавите в региона могат да работят заедно за модернизиране на армиите си, като ще намали разходите. За целта обаче трябва да се работи по посока на укрепване на взаимното доверие между страните.

"В региона не се осъществява военно сътрудничество със собствени инициативи на страните. Актуална е темата за сътрудничество чрез специализация на отбранителните индустрии на страните от региона. Крайно време е да започнем да кооперираме и да генерираме собствени инициативи в региона", заяви Плевнелиев, който откри конференция за т. нар. "интелигентна отбрана", която има за цел чрез общи приоритети между държавите да се осигурява по-ефективно управление на ресурсите за отбрана.

Плевнелиев припомни, че България вече е водеща страна по проектите на НАТО за Център за усъвършенстване в областта на управлението на кризи и оказване на помощ при бедствия и за ролята на жените на ръководни длъжности в областта на сигурността и отбраната.

По думите му България има възможности да специализира и да участва в многонационални проекти в областта на оптиката, електрониката, в производството на леки оръжия, "а защо не и в корабостроенето и самолеторемонта".

Той лансира и нова идея българските хакери да бъдат "пренастроени" и да заработят за киберотбраната и за противодействие на кибератаките.

Според него може да се създаде център за киберотбрана на НАТО в България и така страната да се позиционира на картата на войните на 21 век като една от най-високо-технологичните държави.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?