Савоите поискаха компенсации, Италия категорично им отказа

Савоите поискаха компенсации, Италия категорично им отказа

Престолонаследникът на италианския престол принц Виктор Емануил Савойски и синът му Емануил Филиберто са поискали да бъдат обезщетени от Италия за 54-те години на изгнание, съобщи базираният в Рим сайт ProntoSofia, цитиран от Кафене.нет.

Савоите са изчислили, че са понесли щети за 260 млн. евро. Наследниците на европейската царска династия, от която произхожда и майката на последния български цар Симеон Сакскобургготски и жена на цар Борис Трети – царица Йоана, са поискали да им бъде върнато също така имуществото на кралското семейство, което е било конфискувано след установяването на Италианската република. Те са отправили исканията си в официално писмо до президента на републиката Джорджо Наполитано и до премиера Романо Проди.

В писмо от седем страници Савойските принцове цитират моралните щети, които са понесли по време на изгнанието заради нарушаването на основните им човешки права. Те се позовават на Европейската конвенция, одобрена от Италия.

Савоите са съобщили за исканията си по време на предаването „Баларо“ на националната телевизия РАИ. Отговорът от правителството обаче е бил сух и категоричен. Генералният секретар на премиерския дворец Карло Малинконико е заявил, че правителството не само не мисли да плаща нищо на Савоите, а дори възнамерява да поиска от тях да заплатят щетите, нанесени в миналото на Италия от бившето кралско семейство.

Кралското семейство беше прогонено от Италия веднага след Втората световна война заради сътрудничеството с фашисткото правителство на Мусолини и германските нацисти. Страната е обявена за република след референдум, проведен през 1946 година.

Споделяне

Още от Европа