Съвсем се разпасаха

За три години и половина тройната коалиция свърши, каквото свърши. Замени, раздаде, източи, усвои. Но има още много за довършване.

До изборите остава малко време – няма и три месеца. И после не се знае. Но, за да се укрепи и разшири "постигнатото", тройната коалиция може да работи много бързо. Безкомпромисно и безогледно.

Достатъчно е да се види какво успя да натвори само в един обикновен работен ден, 9 април.

Министерският съвет реши да направи поредния (може би един от най-големите) подарък на поредния (може би най-любимия напоследък) "обръч от фирми". Без конкуренция и без срам, покрай строителството на нова сграда на Националната агенция за приходите (НАП), "обръчът" се вкарва в поредното публично-частно партньорство от типа кон за кокошка.

Същия ден Министерският съвет на практика отмени закрепеното в Конституцията право на местно самоуправление, като си измисли и обяви "криза в Столичната община заради проблемите със събирането и извозването на боклука". Основната грижа съвсем не са "рисковете за здравето на хората и за околната среда", а изборните рискове пред запазването на властта.

Докато правителството действаше, и депутатите от БСП и ДПС съвсем не останаха безучастни. Както е известно, там години наред ни лъжат, като решават съдбите ни, гласувайки с чужди карти. В четвъртък деветима депутати-социалисти без да им мигне окото, в писмена форма излъгаха, като набедиха самата електронна система за гласуване, че е "излъгала" и не е отчела гласовете им. И всичко това в пореден опит да се излъже и Конституцията – за да може полицейщината спокойно да ни следи с кого си общуваме в интернет и по телефона.

Сега да видим какво ни чака. Всяка прогноза, разбира се, ще е твърде непълна, защото и най-смелите ни предположения със сигурност бледнеят пред изобретателността на тройната коалиция.

Най-напред в близките дни и седмици светкавично ще се учреди, ще се регистрира и ще започне да действа съдружеството на държавата (под 50 %) и любимия "обръч" за строителството на сградата на НАП, така че работата да е опечена докрай и печалбата да е вързана в кърпа в случай, че следващото правителство не е "наше".

Паралелно с това ще се довърши малкото останала законодателна подготовка, за да могат да се вземат съответните решения, да се проведат съответните процедури и да се регистрират съответните дружества, за да се даде и закрепи радио-телевизионната цифровизация, а заедно с нея и определянето коя телевизия да се гледа и коя не, на същия любим "обръч".

Пътем въпреки всичко законът за следенето на интернет и телефонните разговори ще бъде приет, дори ако трябва за това да демонтираме електронната система за гласуване. Доходният бизнес със софийския боклук пък ще мине в ръцете на някой друг "обръч".

Разбира се, покрай "дребното" да не забравяме стратегическите задачи. Дружбата с Русия ще се доциментира с щедър милиарден заем от нейна страна за АЕЦ "Белене", цената на газа ще се "стабилизира" в една далечна перспектива чрез едно ново, възможно "най-изгодно" споразумение без посредници, в замяна на което част от газовите ни тръби ще минат на "съвместна, взаимноизгодна" експлоатация в газопровода "Южен поток".

Освен всичко това, в края на мандата си тройната коалиция е на път да постигне поне един безспорен успех – в България да се говори за "политика" и "държава" става все по-безсмислено.

Защото, каквото и да се каже, нещата следват неумолимата си антилогика. И най-вече, защото всеки ден дава нови и нови доказателства, че тук "държавата" е параван и инструмент за лъжи и грабежи, които се наричат "политика".

Споделяне

Още по темата

Още от България