Съюз между шиитски духовник и проирански милиции се кани да управлява Ирак

Муктада Садр и действащият премиер Хайдер ал Абади

Двете листи с най-много гласове на парламентарните избори в Ирак - на шиитския националист Муктада Садр и на близки до Иран бивши борци срещу джихадистите обявиха неочакван съюз за управляване на страната в следващите четири години, предаде Франс прес.


Съобщението изненада политическата класа, защото Муктада Садр бе намекнал, че не желае съюз с листата на бившия водач на шиитски милиции Хади ал Амири, който е смятан за човека на Техеран в Багдад.


"Обявяваме, че сключихме истински съюз за ускоряване на съставянето на национално правителство", заяви Садр на обща пресконференция с Амири в свещения за шиитите южен иракски град Наджаф.


"Това е призив към всички, които са загрижени за националните интереси. Ще създадем комисии за всеобщи дискусии, за да се ускори изготвянето на управленска програма", заяви Амири.


Изненадващият обрат намалява шансовете на досегашния премиер Хайдер ал Абади, чиято листа е трета, да запази поста си.


Преди седмица Садр подписа коалиционно споразумение с листата "Ал Хикма" на шиита Амар ал Хаким и с тази на светски настроения Ияд Алауи, в която има множество сунити. Тази коалиция има общо 94 места в парламента, а ако към тях се прибавят и 47-те на Хади ал Амири, новият съюз ще има 141 депутати - важна крачка към постигането на половината от 329-те места в иракския парламент, необходими за съставяне на бъдещото правителство, отбелязва АФП.

 

Изборите в Ирак може да се окажат спечелени от Иран, коментира агенция Ройтерс.

Битката за определяне на състава на следващото правителство на Ирак все още е в ход, но Иран може да си осигури стратегическа победа, защото вниманието на висшите външнополитически мъже в САЩ е погълнато от срещата на върха със Северна Корея. Онези, които са натоварени със задачата да дават отпор на иранското влияние, са изцяло фокусирани върху повторното налагане на санкциите (срещу Иран) и не успяват да оценят значението на тази потенциално повратна точка за регионалното влияние на Техеран, писа агенцията.

Споделяне

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?