Съюзът Местан - Дал ще е носител на "модерен граждански патриотизъм"

Новата коалиция вижда ГЕРБ и РБ като партньори и ще работи за "европейска демокрация без сараи"

сн: БГНЕС

Партиите на Лютви Местан и Касим Дал, които се отцепиха по различно време от ДПС и ще се явят съвместно на предстоящите избори като "Обединение ДОСТ", се обявиха за "носители на един модерен граждански патриотизъм". Лидерите на ДОСТ Лютви Местан и на НПСД Орхан Исмаилов ще се борят за "европейска демокрация без сараи" и са уверени, че ще влязат в следващото Народно събрание.

Без да посочва директно ДПС, Местан коментира на пресконференция в понеделник, че очаква сблъсък с бившата си партия, чийто лидер беше до края на 2015 г. Исмаилов, който пък отцепи НПСД от Реформаторския блок миналата седмица, се обяви за сътрудничество с десните партии в следващия парламент.

"Чака ни един много тежък, брутален сблъсък между политическа кауза, която носим с г-н Исмаилов, политическа идея, от една страна, и политическия терор, репресия и рекета на корупционните пари. Тази битка изглежда неравна, но ще бъде спечелена", заяви Местан. По думите му новата коалиция се създава с една национална задача: "Тя синтезирано може да се определи като демокрация без сараи, eвропейска демокрация без сараи."

Както е известно, "сараите" са нарицателно за властовия център на ДПС, олицетворяван от почетния му председател Ахмед Доган.

"За нас е най-важното да разчупим този модел, феодализмът по места, задкулисието, което управлява вече 25 години", добави Орхан Исмаилов.

Двамата заявиха амбиция да се борят за гласовете на всички български граждани, включително и на изселниците в Турция. "Мегданът за политическа надпревара за спечелване на сърцата – обаче с идеи, не с пари – е отворен, да заповядат и те", призова ги Местан.

Двамата лидери казаха, че пред тях изобщо не стои въпросът дали ще влязат в следващия парламент – въпросът не бил дали ще прескочат 4-процентовата бариера, а с колко.

Поне засега, електоралната тежест на двете формации не изглежда сериозна. ДОСТ дебютира на президентските избори без да издига собствен кандидат, а като подкрепи кандидата на ГЕРБ Цецка Цачева. Резултатите показаха, че ДПС все още доминира в смесените райони, макар и не както преди, а ДОСТ има известен превес сред българските изселници в Турция. Партията на Корман Исмаилов не се е явявала самостоятелно на избори.

Коалиция с ГЕРБ и РБ

Местан и Исмаилов заявиха готовност след влизането си в следващото Народно събрание да участват във властта в коалиция с ГЕРБ и РБ.

"Ние сме амбицирани да спестим на България риска да се отклони от своя геостратегически избор и бихме дали подкрепа на политически сили, на управленски формати, които ще изведат като принцип България да остане член на ЕС и НАТО. Не бихме затруднили създаването на такава евроатлантическа коалиция с каквито и да било непремерени претенции за власт", заяви Лютви Местан.

Исмаилов пък изтъкна, че ще си сътрудничат с лидерите на РБ.

Коалицията обеща да работи и за "активен стратегически диалог между България и република Турция". "Ако в тази теза някой привижда протурски настроения, жив и здрав да е", каза Местан, който е в близки отношения с партията на турския президент Ердоган.

На въпрос дали одобрява или не управлението на Ердоган, Лютви Местан отговори, че "тази страна днес води истинска война с тероризма", а на територията ѝ има милиони бежанци, които не допуска към Европа. Затова по думите му всякакви оценки за Турция, които не отчитат тези обстоятелства, няма да бъдат политически отговорни. По думите му България трябва да има специална стратегия за разгръщане на отношенията си с Турция във всички сфери - икономически и политически, заради живеещите там български граждани.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?