Съюзът на издателите доволен от "широката“ дискусия за свободата на словото

Управителният съвет на Съюза на издателите в България (СИБ) изразява задоволство "от широката обществена дискусия за значението на свободата на словото и за независимостта на медиите през последните седмици“. Това се казва в съобщение на съюза, което бе разпространено в четвъртък след заседание на ръководството му.

От СИБ посочват, че тази "широка“ дискусия започна след публикуването от страна на правителството на информация за размерите на държавните средства, предоставени за управление от частни финансови институции.

Съюзът "поздравява правителството за неговата законосъобразна реакция при предоставянето на тази информация, поискана от 11 главни редактори на издания, членове на СИБ“.

В съобщението се посочва, че УС на СИБ е удовлетворен от факта, че вече е подготвен проект за допълнение на Закона за задължително депозиране на печатни произведения, с което ще стане възможно разкриването на физическите лица, собственици на печатни медии в страната. Това е било поискано от членовете на СИБ на срещи с премиера Бойко Борисов през октомври миналата година и април т. г.

УС на СИБ "също насърчава правителството да продължи с усилията за изменение на Закона за авторското право и за установяването на система, гарантираща изплащането на възнагражденията на авторите, на издателите и на продуцентите, които им дължат лицата, ползващи техните произведения“.

Ръководството на съюза смята, че "има дефицити в областта на разпространението на печатните медии и в гарантирането на достъпа на гражданите до информация“, които в "следващите месеци трябва да бъдат преодолени“.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?