Съюзът на издателите: Свободните медии в България може да изчезнат напълно

Необходими са международно наблюдение, по-високи критерии от ЕК и контрол върху европарите, давани за медии

Съюзът на издателите: Свободните медии в България може да изчезнат напълно

Медийната свобода да бъде между основните критерии, според които Европейският съюз и Европейската комисия определят политиката си към държавите членки. А от Брюксел да бъдат изпратени независими наблюдатели - международни прокурори, които да проследят в детайли всички обвинения и предварителни разследвания срещу журналисти и издатели в България.

Такива препоръки са записани в Бяла книга за свободата на медиите в България, която бе представена по време на дискусия за медийната независимост у нас, организирана от Съюза на издателите.

Независимите медии и журналисти в България са подложени на безпрецедентен натиск и множество обективни трудности да съществуват. Ако различните групи проблеми, показани в тази Бяла книга, не бъдат адресирани своевременно, свободните медии в България ще изчезнат напълно, се казва в документа.

Съюзът на издателите отбелязва, че свободата на словото, разнообразието на мнения в обществото е основна човешка и европейска ценност. Ето защо "би следвало медийната свобода да бъде между основните критерии, според които ЕС и ЕК определят политиката си към държавите членки".

Пеевски: Аз не съм олигарх, притежавам само медии

Депутатът от ДПС Делян Пеевски не е олигарх, а притежава единствено медии, с които да разобличава олигарси. Това заявява самият той в свое обръщение, разпространено до някои медии в сряда вечерта по повод представянето на "Бяла книга за медийната свобода в България" няколко часа по-рано.

Mediapool публикува без редакторска намеса целия текст, който е издържан напълно в духа на безплатните клеветнически "книги", с които Пеевски регулярно атакува критични към властта медии и техните издатели:

"Днес задкулисието само излезе на светло, за да представи поредния си пасквил, наречен "Бяла книга за медийната свобода в България". Тези, които години наред узурпираха истината и менторстваха над обществото, за да прикрият истинската си същност, тези – които надменно приемат себе си за "елита" на нацията, се събраха днес в луксозен хотел, за да се "оплачат" пред представителите на Европа, че в България вече има мнение, различно от тяхното, че има медии, които ги разобличават. Да има."

Още.

Държави и правителства, които насилствено ограничават свободата на словото и това се потвърждава ясно от международните индекси и класации за медийна свобода, не би трябвало да имат достъп до никакви европейски фондове, смятат още издателите.

Те констатират, че "журналистите и издателите все по-трудно могат да разчитат на правосъдие и справедлив процес, особено в досъдебната фаза, където действията на прокуратурата не подлежат на съдебен контрол". Ето защо издателският съюз настоява от ЕС да бъдат изпратени независими наблюдатели - международни прокурори, които да проследят в детайли всички обвинения и предварителни разследвания срещу журналисти и издатели в България.

Препоръката на СИБ към ЕК е да изиска повече прозрачност и да повиши контрола за начина, по който се харчат комуникационните бюджети по европрограми в България. Според оценки на СИБ на годишна база парите по тези програми значително надвишават рекламните приходи на всички издатели, взети заедно.

Препоръката си издателите отправят заради тенденциите в медийния бизнес и рекламата по света, които ясно показват, че особено на малки пазари като България медиите нямат обективна възможност за постигане на устойчив бизнес модел.

В тази среда финансовата подкрепа от страна на правителството само за лоялни на властта медии играе все по-ключова роля. Както е отбелязано и в последния доклад на "Репортери без граници", концентрирайки комуникационните бюджети по европейските програми само към контролирани от властта медии, правителството си купува спокойствие.

"Разпределянето на суми от еврофондовете към определени медии е съпроводено с пълна липса на прозрачност. Така се гарантира благосклонното отразяване на дейността на правителството и прикриването на скандали", отбелязват от организацията.

Друг много съществен елемент на подкрепа за зависимите медии е допускането на концентрация в собствеността на медиите и особено в разпространението на печатни издания. Въпреки многобройните сигнали и практики на нелоялна конкуренция засега правителството и антимонополният регулатор - Комисията за защита на конкуренцията, не са предприели никакви действия срещу медийния монопол. Препоръката на СИБ е ЕК да започне международно разследване за концентрация и нелоялна конкуренция на медийния пазар в България.

Бяла книга за свободата на медиите в България.pdf

Споделяне

Още по темата

Още от България