Съюзът на писателите раздаде награди на старите си членове

Председателят на Съюза на българските писатели Николай Петев връчи годишните литературни награди на съюза, съобщиха от съюза. Носители на новите награди са членове на организацията, пряк наследник на казионния писателски съюз и средната им възраст е над 50 години.

В категорията "Поезия" е отличен Петър Караангов (бивш главен редактор на издателство "Български писател и член на ръководството на СБП преди Десети ноември) за книгата "Прах от песен", а в категорията "Роман" - Георги Николов за "Киноманът".

За сборник с повести и новели са наградени Румен Балабанов ("Един демократичен петък") и Георги Чаталбашев ("Светът на живите").

Романьола Мирославова, съпруга на поета Евтим Евтимов, прославил се в последно време с химна възхвала на МВР, получи отличието за детска литература за книгата си "Подарък за Дядо Коледа". Книгата "Българинът според Йовков" на Любомир Котев беше наградена за литературна критика.

Наградени са още Бойка Асиова - в категория "Есеистика" за книгата "Рецепта за камбана", Калин Калинов - в категория "Хумора и сатира" за книгата "Хапчета против оглупяване", Рангел Вълчанов - в категория "Мемоаристика" за книгата "Всички ще

умрем, а сега наздраве", и Михаил Тошков - в категория "Документалистика" за книгата "Смъртта не е . . .".

Националната литературна награда "Георги Братанов" получиха Пенка Чернева за сборника с разкази "Невъзможна самота" и Георги Драмбозов за стихосбирката "Кръстопът на музите".

Атанас Звездинов получи Националната литературна награда на името на Божидар Божилов за стихосбирката "Ангелът пазител".

Литературната награда за есеистика, публицистика и мемоаристика на името на Богомил Нонев беше връчена на Панко Анчев за книгата "Христо Ботев като мислител".

Проф. Юлиан Вучков получи орден за популяризиране на дейността на съюза "Иван Вазов".

Още от

Защо премиерът говори за "Костинброд 2" по "учебниците на КГБ"?