Съюзът на работодателите не приема сроковете за регистрация на трудовите договори

Сроковете за задължителна регистрация на трудовите договори са нелогични и неприемливи, а финансовите санкции не са съобразени с действителността, пише в декларация на Съюза на работодателите в България, разпространена от БТА.

От началото на тази година работодателите са длъжни да регистрират трудовите договори в Националния осигурителен институт. Това е регламентирано с поправките в Кодекса на труда, приети в края на миналата година. Работодателят е длъжен да подаде уведомление до НОИ в тридневен срок от сключване или изменение на трудовия договор.

Седемдневен е срокът за подаване на уведомление при прекратяване на трудов договор. СРБ категорично настоява решението за регистрация на трудовите договори да бъде преразгледано и след широка обществена дискусия да се търси решение на проблемите.

Работодателите приветства мерките на правителството за ограничаване на сивата икономика и задължителната регистрация на трудовите договори. Но съюзът не приема "рецидиви на командно-административен диктат", залегнали в новата регулация по регистрацията на трудовите договори, пише в декларацията.

Заради тези срокове се създават условия за чиновническо-административен произвол и корупция, смятат авторите на декларацията. Според тях сроковете за регистрация не могат да се прилагат в строителния отрасъл, при охранителните и сезонните дейности.

Изпълнението на новите изисквания във вида, в който са приети, ще доведе до допълнителни и ненужни вътрешнофирмени разходи, а това ще влоши бизнесусловията в страната, заявяват работодателите.

По БТА

Споделяне

Още от Бизнес

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?