Съюзът на съдиите: Изборът на Чолаков за шеф на ВАС беше непрозрачен и немотивиран

Георги Чолаков. Сн.: БГНЕС

Изборът на съдия Георги Чолаков за председател на Върховния административен съд (ВАС) на мястото на Георги Колев е направен от настоящия състав на Висшия съдебен съвет (ВСС) без мотиви и при липса на прозрачна процедура. Тази позиция изразяват в понеделник от Съюза на съдиите в България (ССБ), отчитайки все пак като позитивна стъпка, че Чолаков бе номиниран и подкрепен от мнозинството от колегите му във ВАС.

Като основен недостатък в процедурата от съсловната организация на съдиите посочват решението на ВСС да насрочи ключовия избор веднага след съдебната ваканция и непосредствено преди изтичането на мандата му, независимо че нямаше никаква пречка с това да се заеме следващият състав на съвета.

"Предвиденият в ЗСВ в относително широки граници срок, преди изтичане на мандата на председателите на ВКС и ВАС, в който да се проведе процедурата по избор на следващи председатели, цели да бъде осигурена необходимата прозрачност на избора и да се гарантира, че след изтичане на съответните мандати, ще са ясни следващите председатели и те могат да встъпят в длъжност, така че да няма период от време, в който двата върховни съда са без председател. Широките граници на времето за започване на процедурата не би следвало да се използват за осигуряване на възможност действащият ВСС в последните дни от своя мандат да взема ключово по своето значение решение за назначаване на председател на върховен съд с мандат от седем години. По никакъв начин не е обоснована и необходимостта новият председател на ВАС да бъде избран повече от два месеца преди изтичане на мандата на действащия", посочват от ССБ.

В позицията на съюза се казва още, че по време на процедурата, предшествала гласуването преди седмица, не е било изяснено какви са причините Чолаков да получи внушителна подкрепа от 20 гласа, срещу едва 5 за опонентката му Соня Янкулова.

"Предвиденото с измененията на ЗСВ от 2016 г. участие на общите събрания на съдиите в процеса на номиниране и изслушване на кандидати за председатели на съдилища беше мотивирано от законодателя, за да бъде обезпечено избирането на председатели, ползващи се с доверието на своите колеги, което доверие произтича от автентичната и основана на конкретните, притежавани от съответния кандидат качества увереност на съдиите от съответния съд, че той заслужава да е "пръв между равни". От проведената процедура за избор на председател на ВАС разбрахме какво е количественото съотношение между съдиите във ВАС, съответно номинирали и впоследствие подкрепили двамата кандидати, но не и сравнителните предимства на предпочетения от мнозинството от съдиите", допълват от ССБ.

Като аргумент в тази посока от съюза дават за пример факта, че само двама от 20-имата членове на ВСС, подкрепили Чолаков, са мотивирали предварително вота си.

"Нито един от изборните членове на Съдийската колегия на ВСС, гласувал "за" получилия мнозинството от гласовете кандидат, не изложи публично съображенията за своя избор, а това беше важно и необходимо, доколкото безспорно и другият участващ в процедурата кандидат е съдия с безупречна професионална и лична репутация", продължава позицията.

Макар да приветстват дадената на съдиите от ВАС възмножност да номинират свой кандидат, от ССБ отбелязват, че доводът за зачитане на съдийското самоуправление при гласуването би звучал убедително, "ако този принцип беше следван последователно от същото това мнозинство".

"За съжаление, в практиката си мнозинството и от Пленума на сегашния ВСС, и от Съдийската му колегия демонстрираха избирателно прилагане на прокламираните като въвеждани в хода на реформата на съдебната власт принципи", завършва становището на Съюза на съдиите в България.

Както е известно, предстои решението на президента Румен Радев, който има последната дума за назначението на Чолаков. Държавният глава трябва да издаде указ, ако е съгласен с волята на ВСС. В противен случай той трябва да върне на съвета предложението за назначаването на новия шеф на ВАС, за да може съветът да проведе нова процедура. Самият Радев вече на два пъти намекна, че вторият вариант е по-вероятен, заявявайки, че е било редно този избор да бъде направен от новия състав на ВСС, който ще встъпи в длъжност в началото на октомври. В събота президентът намекна, че може да даде шанс на следващите съдебни кадровици да потвърдят избора на предшествениците им, за да бъде така авторитетът на наследника на Георги Колев по-голям.

Споделяне

Още по темата

Още от България