Съюзът на съдиите: Медии атакуват съда, за да всеят страх в полза на прокуратурата

Съюзът на съдиите: Медии атакуват съда, за да всеят страх в полза на прокуратурата

Съюзът на съдиите в България (ССБ) поиска отговорните институции да заемат ясна позиция срещу продължаващите "манипулативни" медийни атаки срещу съда, които имат за цел да всеят страх в съдиите и да ги подчинят на прокуратурата. Висшият съдебен съвет (ВСС), който пряко отговаря за защитата на независимостта на магистратите, бе призован незабавно да отговори на две публикации по адрес на съдия Иво Хинов от Специализирания наказателен съд.

ССБ цитира публикация във вестник "24 часа", озаглавена "Двама магистрати с нередовни имотни декларации". За съдията Хинов са отбелязани декларираните от него кредитни и заемни задължения, като е подчертано, че той е съдията, който "пусна в петък от ареста кметицата на "Младост".

Според ССБ така "се създават манипулативни внушения, неосновани на никакви факти, за съмнения в добрата му професионална и човешка репутация".

В този контекст е цитирана и публикация в сайта "Блиц" със заглавие "Съдията, пуснал Десислава Иванчева, изплува в центъра на афера за 200 милиона долара!".

"Текстът на статията показва, че заглавието не кореспондира на изнесените твърдения, въпреки че те са поднесени в тенденциозно коментарен контекст, който затруднява читателя да направи разграничение между действителните факти и интерпретацията на автора", пише съдийският съюз. От текста на "Блиц" се разбира, че съдията Хинов като районен съдия преди 13 г. е разгледал дело по предвидена в закона задължителна процедура, инициирана от прокуратурата, за освобождаване от наказателна отговорност на подсъдим с налагане на административно наказание, обяснява ССБ.

"Само този факт е достатъчен, за да опровергае внушението на заглавието на публикацията за "афера за 200 милиона долара", защото цитираната от автора процедура означава, че прокуратурата е повдигнала обвинение за престъпление, от което или изобщо не са причинени имуществени вреди, или и да са били причинени такива, те са били възстановени", допълва ССБ

Магистратската организация изразява загриженост, че това е поредно пряко посегателство срещу съдия, взел решение, което не се одобрява от една от страните по делото (прокуратурата), от част от медиите или от техните издатели.

"Това създава незаслужени неудобства на конкретния съдия, може да се превърне в поредното средство за укрепване на толерираната от другите власти чрез бездействието им култура на недопустим натиск върху съда. Създава се впечатление, че от съдиите, за да не бъдат поругавани, се очаква да постановяват решения, които се харесват на страната, която е държавна институция, на политическата власт и на влиятелни икономически фигури, разполагащи със значително медийно въздействие", пише ССБ.

Организацията настоява ВСС и председателите на съдилищата да защитават съдиите винаги, когато те са обект на несправедливи и ожесточени атаки.

"Ето защо се обръщаме към съдийската колегия на ВСС с искане да изрази конкретно отношение по посочения от нас случай (със съдия Иво Хинов), като даде пълноценна защита на нападнатия съдия. Адекватната защита означава да се опровергаят неверните факти, да се разграничат ясно фактите от манипулативните оценки и да се покаже ясно и на разбираем език истината за всеки случай на несправедливо атакуван съдия. Общите декларации и уверения в защита на принципите на правовата държава не са в състояние да осигурят пълноценна реализация на независимостта и безпристрастността на засегнатия съдия", настоява Съюзът на съдиите.

Споделяне

Още по темата

Още от България