Съюзът на съдиите настоява ВСС да разкрие истината за задкулисното кадруване

Организацията иска кадровиците да проучат фактите от последните СРС-скандали

Сн. БГНЕС

Съюзът на съдиите в България (ССБ) излезе с остра декларация към Висшия съдебен съвет заради липсата на официална реакция за изтеклите компрометиращи записи на високопоставени магистрати през последните месеци.

Организацията излиза с редица въпроси към кадровиците на Темида, които назряват от последните два скандала с изтекли разговори с високопоставени магистрати. Първият бе разговорът от Банкя, в който участват бившият премиер Бойко Борисов, бившият градски прокурор на София Николай Кокинов и обвиняемият бивш земеделски министър Мирослав Найденов. Съдиите смятат, че този случай е незапомнено голям скандал в съдебната власт, а оценка за него от ВСС още няма.

Магистратската организация припомня, че бившият премиер Бойко Борисов е "избрал" главния прокурор Сотир Цацаров, което се разбира от думите на Кокинов. Вторият скандал е на по-малко от седмица. В петък изтекоха законни СРС-ата на разговори между магистрати, които показват лобизма при избора на представители на прокуратурата във Висшия съдебен съвет.

"Гражданите научиха, че градският прокурор на София (избиран за два последователни мандата от два състава на ВСС) счита, че кариерата му не зависи единствено от кадровия орган на ВСС и собствените му качества", допълват от ССБ. Според съдийската организация уронването на престижа на съдебната власт и недоверието в нейната независимост се задълбочават заради убедеността на участниците в разговора, че изходът от делата не зависи само от фактите и закона.

ССБ допълва, че дори при "по-малко съкрушителни за авторитета на съдебната власт" скандали като Красьо Черния, съдебният съвет е назначавал специална комисия за разследване. Съдиите смятат, че единствено ВСС може да даде начало на оздравителен процес в система, но само ако оцени случилото се.

"Не съществува и друг начин за защита на собствената Ви независимост, която също беше поставена под съмнение в разговора между г-н Кокинов и бившия премиер с твърдението, че министър-председателят, а не Вие, е избрал главния прокурор", казват от Съюза на съдиите. Според тях бездействието създава много остър проблем, защото предстои избор на заместник на Кокинов.

Магистратите настояват ВСС да даде отговор на изтеклите законни СРС-ата преди седмица, които демонстрираха как кръгове в прокуратурата лобират за избор на своите фаворити за членове на кадровия орган на Темида. В случая се засяга изборът на Камен Ситнилски (бивш заместник-главен прокурор) и на Румен Боев (също прокурор). Участниците в разговори, които заемат шефски позиции в прокуратурите в Бургас и Хасково, говорят и за лоби на друг бивш заместник-главен прокурор – Валери Първанов.

"Дискредитирането на независимостта на ВСС рефлектира върху убедителността на цялостната му дейност, а в очите на гражданите вече е оспорена независимостта и на редовите съдии, прокурори и следователи", заявяват от съдийския съюз. Те напомнят, че в момента съветът продължава провеждането на конкурси за председатели на съдилища и административни ръководители на прокуратури, които публично бяха замесени в изтеклите СРС-ата.

"Считаме, че няма по-спешни проблеми пред съдебната власт от тези, свързани с разрушеното доверие на редовите съдии и прокурори към кадровия им орган. Липсата на доверие, че конкурсите се провеждат честно, отблъсква почтените и компетентни магистрати да участват в конкурси. Разраства се съмнението, че решенията "се договорят” предварително и непрозрачно, че в процеса на решаване влияят икономически и политически фактори. Несъмнено точно тази представа е и в основата на гражданското недоверие в независимостта на съдебната власт", казват от ССБ с очакването за незабавна реакция от Висшия съдебен съвет.

Настояването е кадровият орган да "изясни на фактите задълбочено и честно, да се формулират проблемите и да се дадат нужните отговори". Въпросите са: Съществуват ли зависимости на членове на ВСС, прокурори, съдии и следователи от задкулисни центрове на власт? Какъв е процесът, по който вземате решения? Какви са резултатите от проверката на делата на г-н Кокинов? Как се е осъществявало кариерното израстване на другите споменати (в СРС-ата) магистрати и дали те са независими? Какви мерки ще се вземат, за да бъдат убедени съдиите и прокурорите, че изборите за председатели на съдилища и прокуратури не са предрешени и има смисъл те да участват в тях?

"Продължаващото бездействие в конкретната обстановка ще се възприеме от обществото като знак, че не търсите решение, защото сте част от проблема", се казва още в декларацията.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?