Съюзът на съдиите настоява за проверка на "Яневагейт"

Атанас Атанасов, председател на ССБ.

Месеци след като съдии от Софийския градски съд настояха ВСС да направи проверка как се управлява съда и как се разпределят делата става ясно, че висшите магистрати не са си свършили изцяло работата. Основният виновник за проблемите там се оказа съдия Румяна Ченалова. Това коментира новият председател на Съюза на съдиите в България Атанас Атанасов:

”Тогава/бел.ред в началото на годината/ написахме три поредни писма до ВСС с настояване да бъде извършена проверка, за да се изяснят тези съмнения и предупредихме, че ако не бъдат изяснени ще продължават да се трупат съмнения. Трябваше да се намеси френският посланик, за да започне ВСС истинска проверка. Според мен, а и според колегите, ВСС не си свърши изцяло работата, защото основният виновник се оказа Румяна Ченалова”, каза Атанасов пред БНР.

Според съдия Атанасов ВСС е трябвало да даде картина как е бил ръководен Софийския градски съд.

”Механизмите, по които може да се оказва влияние са ясни. Ние направихме възможното, за да ги покажем, като акцентирахме на големия брой командировани съдии в СГС и върху възможността по някакъв начин….Понеже тяхното оставане в съда зависи от председателя, те да са зависими от него. Другата възможност, на която обърнахме внимание, беше действащата система за случайно разпределение на делата, по която именно съдии са изразявали съмнение по отношение на нейната обективност. Няколко пъти са сезирали ВСС и не беше последвало нищо”, посочи още той.

По думите му ”всички колеги сме омерзени от съдържанието на разговорите между Владимира Янева и Румяна Ченалова”.

”Това, за което настояваме, е да се провери дали описаните там обстоятелства съответстват на действително случилите се събития и в този смисъл проверката не би следвало да е много трудна. Това, което също от гледна точка на мен като съдия е важно, е че едната от участващите в тези разговори беше дълго време председател на Софийския градски съд – едно от най- големите съдилища в България и разглеждащо едни от най-важните дела. След като държавата, в лицето на ВСС, за такова време ѝ е било гласувало такова голямо доверие, би следвало, когато се появят такива записи с нейно участие да не свършва коментара до това ”две жени си говорят“, каза Атанасов.

Споделяне

Още по темата

Още от България