Съюзът на съдиите обвини ВСС, че руши върховенството на закона

Съдия Калин Калпакчиев, БГНЕС

Съюзът на съдиите в България (ССБ) отправи остри обвинения към Висшия съдебен съвет (ВСС) заради позицията, с която институцията се солидаризира с натиска върху магистратите по случая „Полфрийман“, вместо да защити независимостта на съда.

Преди ден Съдийската колегия на ВСС излезе с декларация по повод сигнал, внесен от ВМРО. В сигнала си националистическата партия настоява да се предприемат мерки срещу тримата съдии, освободили предсрочно от затвора осъдения за убийство Джок Полфрийман. В сигнала на ВМРО се казва, че съдебният състав, пуснал австралийския гражданин, не е бил безпристрастен и е уронил престижа на съдебната власт.

ВСС отговори с позиция, че не може да се меси в решенията на съда, но отбелязва, че “споделя усещането на близките на (убития от Полфрийман) Андрей Монов за нарушен баланс между правото и справедливостта“.

В съдебния състав на Софийския апелативен съд влизат съдиите Калин Калпакчиев, Весислава Иванова и Виолета Магдалинчева. Решението по случая “Полфрийман“ е взето единодушно. Съдия Калпакчиев е председател на Съюза на съдиите в България, съдия Весислава Иванова е член на организацията. Те станаха обект на брутална медийна атака и обект на редица политически изказвания. ВСС обаче застана на страната на тези, които атакуват съдебния състав.

Сега цялото ръководство на Съюза на съдиите (без участието на Калин Калпакчиев) обвинява на свой ред ВСС, че не изпълнява основното си задължение да брани независимостта на съда.

“Не само че не изпълнявате това си основно задължение, но се присъединявате към безпрецедентен политически и обществен натиск върху конкретен съдебен състав и съдебната власт като цяло, който безцеремонно експлоатира по различни причини и с различни цели, трагедията на едно българско семейство. По този начин Вие рушите основни устои на правовата държава - върховенството на закона и независимостта на съдебната власт“, се казва в позицията на най-голямата съдийска организация.

ССБ напомня на съдебния съявет, че решението по всяко дело се постановява въз основа на закона и събраните по съответния процесуален ред доказателства.

“В тази връзка недопустимо е точно членовете на ВСС да “споделят усещане за нарушен баланс между правото и справедливостта” относно конкретен съдебен акт, изразено от граждани, групи от граждани или политически партии. Редът за оспорване и отмяна на съдебни актове е точно и ясно посочен в закона“, казва Съюзът на съдиите.

Организацията казва, че дебатът по съдийските решения е желан в едно демократично общество, но “личните нападки и заплахи към съдията или съдебния състав, постановил съответния съдебен акт, включително и за физическа саморазправа, са абсолютно недопустими“.

“Именно в такива случаи съдията трябва да получи безапелационна и твърда подкрепа от призваната по закон да стори това институция – Висшия съдебен съвет, тъй като само по този начин се утвърждава върховенството на закона и независимостта на съда“, казва организацията.

ССБ казва, че вместо защита, българският съдия получава от ВСС знак, че “ако не постановява решенията си в унисон с общественото мнение и желанията на политически партии и конкретни техни лидери, ще бъде обругаван, охулван, физически преследван и малтретиран, а единствената реакция на СК на ВСС ще бъде съдействие за дисциплинарното му преследване“.

Организация казва на членовете на Съдийската колегия, че ако не могат да си изпъляват основните задължения по закон, то винаги могат да си подадат оставката.

Споделяне

Още по темата

Още от България